" A year from now you may wish you had started today "

The Best Way To Predict Future Is To Create It.

Jom Jadi Macam..Mat Saleh

Apa punya tajuk la post ni kan.Nape nk jadi macam mat saleh lak?

read more

Matrouh

Dah dekat 6 thn aku kt Mesir,byk lg tempat kt sini yg aku xg.So bila bdk2 ni planning nk g satu tempat nama

read more

Aswan,Luxor

Ikutkan hati cuti 2 minggu winter kali ni aku malas nk g mana2.Nak duk rumah main game je

read more

30 June 2016

Bila Lailatul Qadr?

- Berlaku pada 10 malam akhir ramadhan. Carilah lailatul qadar pada sepuluh malam terakhir dari bulan Ramadhan.” (HR. Bukhari no. 2020 dan Muslim no. 1169)

- Kemungkinan berlaku pada malam ganjil lebih tinggi berbanding malam genap.Carilah lailatul qadar di malam ganjil dari sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan.” (HR. Bukhari no. 2017)



- Ramai yg sahabat nabi berpendapat ianya malam ke 27 ramadhan.Antaranya Muawiyah bin Abu Sufyan dan Ibnu Abbas.Ubay bin Kaab bersumpah dgn nama Allah malam qadr ialah pada malam ke 27 kerana nabi memerintahkan mereka utk solat malam pada malam ke 27.

- Mengikut Lataih Quraniyah ( kehalusan seni quran ), perkataan 'lailatulqadr' mempunyai 9 huruf dan diulang dalam surah Al-Qadr sebanyak 3 kali.9 x 3 = 27.

- Perkataan dlm surah Al-Qadr ada 30 ,dan perkataan 'hiya' yang bermaksud 'dia' yang merujuk kpd lailatulqadr berada pada kedudukan 27.Seolah2 memberi isyarat yg malam qadr ini pada malam ke 27.

- Majoriti sahabat berpendapat 27,wallahua'lam.Namun ada hadis yg menyuruh kita mencari pada malam 27,29 dan 25.

- Adapun kita dgr tanda2 malam qadr pokok sujud,ianya tidak sahih drpd nabi mahupun sahabat2 baginda.

- Jangan sibuk mencari tanda,sibukkan diri dgn beribadah dan berdoa.

Wallahua'lam..
Share:

29 June 2016

Tentang Diri

Dari mana nk mula ea? Nama dah ada terpampang,umur pun.Hobi? Cliche sgt punya soalan.ermm...

Ok.Aku ni seorang yg berfikiran terbuka,progresif  bukan konservatif,figuratif bukan literalis,tp pada masa yang sama realistik bukan imaginative,rasional bukan emosional.Tapi kena la practical,bukan omong kosong saja.

Bagi aku logik dan sains sgt penting,tp sbg seorang muslim ianya terbatas dan nas al-quran & hadis mengatasi segalanya.

Sampai sekarang aku xtau apa warna kegemaran aku,org cakap aku xde pendirian,bagi aku bukan cm2,ianya bergantung di mana ia berada.Seperti sepasang baju puteri kayangan dipakai seekor anjing ianya kelihatan menjelekkan.Ok contoh ni extereme,bagaimana dgn tahi kanak2 yg kuning dgn durian musang king.Malah itu la pendirian aku,cantik or x cantik ianya subjektif.

Habis cakap tentang warna,yang aku tau ialah makanan kegemaran aku ketam masak lemak mama aku ( gulai lemak pun kuning tapi lazat ).Lagi aku suka ayam goreng berempah dgn nasi belauk pagi.

masakan ni yg mama akn slalu masak kt aku bila balik kg..thanks mama!

Aku fikir yg aku ni complicated,tapi si dia boleh baca aku.Mungkin dia faham aku even kdg2 aku sendiri tak.Si dia bgtau yg aku ni ;

- low profile
- memahami org lain tp agak ssh memahami diri sendiri
- mudah dipujuk kalau kena dgn caranya
- rela diri sakit asalkan org len x
- penyayang,protective
- agak keras kepala
- tak mkn pujian tp suka memuji
- friendship means a lot
- blh jd pendendam ( Yeahhh... )
- sk bg nasihat n tlg org

Aku juga pelajar perubatan tahun akhir kt Zagazig University,Mesir.Kehidupan sbg sorg pelajar akn dirindui,yg aku tau lps ni xblh happening mcm ni lg.N aku bercita2 utk sambung belajar jika diberi peluang even dh lama gila aku blajar..Adios..





Share:

27 June 2016

Jom Jadi Macam..Mat Saleh

Apa punya tajuk la post ni kan.Nape nk jadi macam mat saleh lak? Dah xnk jadi melayu ke? Sbb melayu hidung penyet? Kulit gelap? Badan pendek? Alahaiii..bukan sbb 2..itu la org kita cpt sgt buat kesimpulan,dah la malas membaca ( kalau membaca asyik novel cinta dan komik je ) pastu komen sebelum siasat...

Apa yg nk kita ubah ialah drpd mind set melayu kpd mind set mat saleh.Mental diorg kuat,itu beza dgn orang kita.



Mrk bkn jenis yg suka bergantung dgn org lain,mrk independent , selagi boleh, mrk buat sendiri.Kita lain kan,selagi boleh selagi itu kita minta tlg org,minta org payungkan kita.Sampai bila mati pun mrk masih mengharapkan al-fatihah drpd org ramai utknya,ni bukan kata2 aku,ni kata2 Za'ba.

Mat Saleh survival skills diorg tinggi.Aku pernah jumpa mat saleh bawak backpack yg besar kt bandar Kota Bharu sorang2 dia tanpa kasut atau selipar ( ntah sape la yg pau ).Then dia pergi beli apam balik ( kelakar mat saleh mkn benda ni..) sbb lapar.Aku rasa dia sesat dan dlm keadaan susah cm2 dia nampak tenang. Agak2 korang boleh ke gi bandar kecik kt India sorang2? Gi Brunei or Indonesia yg bahasanya difahami sorang2 pn xbrani kan? Itu la bezanya kita ngn diorg.

Orang kita ni terlalu risau apa yg org kata ( lagi 1 penyakit org kita suka mengata,suka menghakimi ).Kita asyik fikir "eh,nanti apa org lain akan kata" atau pun ''alamak,benda aku buat ni xsama dgn kebiasaan,xboleh ni'' .Guys,ingt mulut org xkan kita boleh tutup,hati org xkn boleh kita puaskan.Hidup cuma skali dan pendek,nape nk bazirkan utk org len.

Tengok perempuan barat , diorg muda2 lg umur 20 an ,student,ramai je yg backpacking sorang2 kt asia ni,bukan shari dua,tp sampai berbulan2.Diorg mampu buat cm2 sbb diorg kluar drpd comfort zone diorg,travel,tgk surrounding baru,blajar berdikari,cmne nk deal bila sorang2.Bukan mcm kita , duk ngadap laptop berjam2,tak pun layan drama korea,or tgk drama melayu psl anak tan sri yg kena kahwin dgn gadis kampung.

Mat Saleh suka buat benda baru , mcm aku cakap td diorg bkn mcm kita duk comfort zone je,aslkan mkn kenyang,tido cukup,ada wifi kira dh ok la kan? Diorg tak,diorg kluar blaja dgn alam,blaja culture masyarakat lain.Ayat Quran suruh kita explore bumi tp mrk pula yg beramal , pelik kan? 

Ok guys,fikir2kan...







Share:

26 June 2016

Matrouh

Dah dekat 6 thn aku kt Mesir,byk lg tempat kt sini yg aku xg.So bila bdk2 ni planning nk g satu tempat nama Matrouh aku pe lg,xnk la lepaskan peluang.Kitaorg g backpackers je ( ye la kata senior kan xkn nk kena pakai travel agent kot ).

Apa nama Matrouh ni? Tempat ni ialah salah 1 tmpat pelancongan yg famous kt Mesir ni.Yang korang selalu dgr ialah piramid Giza,Alexandria,Luxor Aswan kan..Matrouh ni jarang dgr even ianya sgt popular lebih2 lg dlm kalangan pelancong barat,gituuu..

Dari Zagazig,kami naik van ke Alexandria ( 4 jam ).Then dari Alex kami ke Matrouh ( 4 jam ).


Ngah tunggu bas seterusnya ke Matrouh
Sampai kt Matrouh kami cari homestay.Sbb jumlah kami seramai 17 org,so kena la tempah 3 buah rumah.Sebuah homestay ada 3 bilik ( setiap bilik ada 2 katil ),dapur,ruang tamu,tandas.Kira lengkap la kan.







Aktiviti ptg utk hari prtama pe lg,mandi laut laaaa...Pantai yg kami g ni dkt ngn homestay je..





Kitaorg ada main bola pantai gak,tp gmbr xleh upload sbb smua xpkai baju,kang ada yg tergoda lak ngn kesadoan kami..hehe

Belah mlm kami berbbq n main daun terup.





Keesokan hari kami ke pantai yg lg cun iaitu Cleopatra n Agiba..


Cleopatra.selalunya org terjun drpd ats 2..gayat siot..



Then ke Agiba..kt sini kami mandi..dia punya air jernih,pasir putih ..

Agiba...


Ptg lps mandi manda kami blk ke homestay..kemas2 brg then brtolak pulang..in short pantai ni mmg best terutama kalau org g ngn member2...adios!















p/s ; nk upload gmbr2 lain,tp itu la bdk2 ni xsabar2 nk tanggalkan baju...
Share:

25 June 2016

Puasa Di Mesir

Tahun 2016 ni adalah kali keenam aku berpuasa kt negara org.Juga bakal merupakan kali ke-3 aku posa penuh kt Mesir ni.Sbb time aku thn 1,2 ngn 4 aku sempat posa separuh je sni,then balik cuti kt Malaysia.


aku xtau pe nk panggil benda ni..tp slalu masjid akn bg free kt bdk2 malaysia

Kt Malaysia punya heaven kan family ngn member2 duk post makanan yg besh2,ayam percik la,gulai msk lemak la,daging bakar la,ayam masak merah la,ketam masak cili la,ikan siakap 3 rasa la ( dah3 xsanggup dah aku nk bilang smua ), aku kt sini duk mentakedarah ape yg ada je.

kdg2 kena la mkn berjemaah kan...hentam saja la labu


Even x de la besh cm Malaysia,tp aku brsyukur ngn rezeki yg dpt.Hidup ini xleh la slalu senang kan,kena lalui gak pengalaman susah.Nanti klau kena btul2 ssh kita brsedia sikit,gituu...

Kat sini aku gilir2 masak ngn housemates aku.Masak bkn pandai sgt,tp kalau setakat kari ayam,daging masak merah,sup tulang bukan masalah bg kitaorg.Even xbrsama family kt sini,member2 lah yg jadi family.Huhuhu...

Tapi kalau ckp apa yg aku rindu kt Malaysia sempena ramadan skang ni ialah ; 
- family for sure
- member2 lepak
-  bazar lerrr...
- ayam percik
- mercun

Rmai member2 aku balik utk raya ni..aku pun pada mulanya nk jgk balik..tp fikir punya fikir cuti 2 minggu je Univ bagi,xberbaloi...Lagi pula ni dah thn akhir aku kt sini insyaAllah,so redah je la...hati mesti kering beb,kalau x menangis xberlagu la raya nanti..haha




p/s ; 2 tahun berturut2 raya kt perantauan.Pasni aku nk nyanyi 'Dari Jauh Ku Pohon Maaf '.
Share:

21 November 2015

Mereka Minta Kita Bagi

Pernah x time korang tgh sedap2 makan kt kedai makan,tiba2 dtg sorang mak cik or pak cik minta sedekah.Katanya diorg lapar.Pernah x time korang sedap2 tgk tv kt rumah dtg sape2 ketuk pintu minta bantuan demi anak dia yg sakit or sbb rumah terbakar dan sebagainya.Kalau xpernah mungkin korang ni jenis pelupa or taraf yg miskin jgk.Kalau ada semestinya korang yg taraf agak berkemampuan even xkaya.

Mmg aku ni bukan kaya pun,tp dlm poket ada la kalau nk bg seringgit dua.N dlm ramai2 yg peminta rezeki pernah 3 kali aku tolak yg aku akan ingat sampai bila2 ( byk kali je aku xbg,tp yg 3 ni aku slalu teringat n meninggalkan kesan yg mendalam ),



Kisah 1 ;

Masih baru kejadian ni dlm sthn lebih lalu.Ptg2 duk kt luar rumah main ngn anak saudara.Dtg seorang pak cik naik motor buruk masuk halaman rumah aku.Dia menghampiri aku cakap " Dik,nak beli ubat angin x.Pak cik jual Rm10 sebotol".

Aku tgk minyak angin yg dia bagi.Aku cakap dgn baik " Xpe la pak cik,terima kasih je la ea "

Dia balas lembut kt aku." Ye la adik,xpe kalau camtu." Dia senyum kt aku.Hidupkan engin motor dia dan berlalu cmtu je.

Aku masuk dlm rumah mama aku tanya siapa dtg so aku citer la.Mama aku tegur " Ki,kalau xnak beli minyak angin 2 pun at least bg la sedekah sikit kt dia "

Aku xtau nape aku jd menyesal n sedih gila time 2.Mgkin sbb aku yg rugi sgt2,dia dtg nak bg rezeki kt aku tp aku tolak.Lagi pula wajah pak cik 2 suka aku tgk dia,akhlak dia.Xde lansung perasaan kecewa kt wajah dia bila aku tolak ckp xnk beli ubat dia.

Kisah 2 ;

Aku baru keluar drpd bank CIMB Kota Bharu.Kt kaki lima ada sorg mak cik jual kerepek pisang,kuih sarang tebuan,kelepek dan sbgnya.Mak cik ni jual ngan jaja kt kaki lima cm2 ngn xde meja pn,juz jaja ke sana ke mariAku kesian so aku nak ler beli.

" Mok cik berapo hargo sebungkus ni" ( mak cik berapa aku sebungkus ni )

Mak cik jwb " 4 ya jah awe.Kalu awe amik 3 bungkus mok cik wi 11 ya jah ".( Rm4 sebungkus,kalau beli 3 bungkus juz rm11 ).

Aku tnya " Mok cik,kalu kure rm10 3 bungkus xleh ko " 

lebih kurang cmni la mak cik yg aku msdkan dia berniaga kt kaki lima
n dr satu tempat ke tempat yg lain
Mak cik ckp " Maaf awe,xleh la,mok cik pun duk jinjit hok ore jah ni " ( means xleh sbb bukan dia yg buat sendiri,juz tlg jual je )

So aku beli la 3 bungkus.Dlm keta aku tgk mak cik ni jinjit bungkusan2 kerepek ni ats kepala dia.Lintas jalan sorang2.Dlm hati bodohnya aku siap tawar lg,dh la dia juz tlg jual je.Pe salahnya aku bg lebih skit wt dia belanja.

Kisah 3 ;

Ni kisah dl lamo benor ni.Time aku umo 12 thn kot.Time 2 dlm jln jem kt bandar Kota Bharu.Abg aku driver kt tepi.Tiba2 sorg mak cik ketuk tingkap kereta belah aku.Abg aku buka tingkap ( kn ada butang semua tingkap kt belah driver ).

Mak cik bila tingkap bukak je dia ckp minta bantuan sikit.Nak buat mkn.

Aku tgk kt abg aku,abg aku ckp " Terima kasih jah mok cik deh " ( dia student time 2 mgkin duit xbyk kot )

Mak cik ni tgk aku,pegang bahu aku ( Ya mmg dia msukkan tgn dia dlm keta melalui tingkap )."Mak cik doakan adik jadi lawyer..jadi doktor...mak cik doakan adik jd lawyer ..jadi doktor deh..."

Aku xtau nape dia ckp cm2.Tapi dia duk ulang2 ayat yg sama.

Sampai la kereta dh nk gerak.


--------------------------------------------------------------------

Kita kena ingt,kalau kita xbg kita yg rugi sebenarnya.Kita bg 1 kt dia,Allah bg 10 balik kt kita.Atau Allah blh bg 100,700 pun.

Bentuk balasan Allah bukan smstinya berbentuk wang ringgit,tp kesihatan,kebahagiaan,korang lulus exam,ibu bapa korg sihat,dpt anak soleh,dpt anak sihat,dan smua la.

"Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah [166] adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha Mengetahui."Baqarah ayat 261


Share:

17 November 2015

Ini Semua Salah Hantu!

Benua eropah dulunya pernah diserang 'syaitan' yg mengakibatkan 150 juta nyawa terkorban.Peristiwa ni dikenali sbg Black Death dan berlaku pada 1346-1353.Bukan main2 benda ni tau,hampir 40% atau lebih populasi di eropah mati disebabkan serangan 'syaitan' ni.Ini dikira masih baru,cerita lama 4000 B.C dulu telah ada manusia yg diserang 'hantu' dan kuncu2nya.Mangsa menjadi hodoh dan lumpuh.

Leprosy
Cerita di atas ialah slm microscope ditemui,yg sbrnya serangan 'syaitan' yg aku mksdkan ialah penyakit disebabkan bakteria.Yg pertama sekali ialah pnyakit bubonic plaque ( coz organism yersinia pestis ) dan kedua ialah leprosy ( a.k.a. Kusta )

gambaran peristiwa Black Death
Mmg dah adat manusia,apabila mrk tidak ketahui punca sbnr mulalah menunding jari kpd pihak lain.Dalam kes ni syaitan dan hantu menjadi mangsa.Mentang2lah hantu xdpt nak balas balik pe yg mrk ckp.

Sama juga dgn epilepsy ( seizure ) mudah2 ckp sawan babi,dulu kala masyarakat percaya pesakit dirasuk hantu ketika mangsa kejang.Pernah tgk cerita The Exorcism of Emily Rose? Si Emily ni mendakwa yg dia selalu trdengar bisikan syaitan,mimpi buruk,dan sering meracau.Ada kalanya suaranya bertukar garau.Akhirnya dia mati dan paderi gereja mendakwa dia mati dibunuh syaitan!

Sebenarnya Emily ni pesakit mental.Dia mngalami major depressive disorder dan juga psychosis kritikal.Suara dan rupa syaitan yg dia dgr & nampak ialah halusinasi,dia meracau disebabkan epilepsy.Manakala suara dia brtukar dan ckp merapu disebabkan dissociative identity disorder.Dia mati pula disebabkan brhenti amik ubat sakit mental yg dibekalkan doktor.

Org melayu kita pun xterlepas menyalahkan hantu.Mungkin lbh kerap berbanding bangsa lain.Kalau yg laki lemah2 badan , kepala asyik pening dikatakan trkena sampuk hantu.Padahal malas or rupanya ada kencing manis atau darah tinggi.Yang perempuan kalau andartu dikatakan trkena buatan org kasi xnampak anak gadis dia.Sbnrnya mungkin anak dia xpandai berhias or xde akhlak mana ada org nk msk meminang!

Ada juga cerita Pak Kaduk dan ikan tapah yg terkenal di Perak.Dikatakan Pak Kaduk trjumpa ikan tapah dan membelah perut ikn trsebut yg mengandungi emas.Lalu Pak Kaduk bersumpah yg dia dan keturunannya xkan makan ikan tapah,kalau dia langgar maka akan trjadi gatal2.

Dikatakan mmg benar keturunan Pak Kaduk akn mengalami ruam merah di badan dan gatal2 jika mkn ikan tapah.Bagi aku benda ni ada penjelasan medikal,Mungkin sekali ia berkaitan dgn alahan a.k.a allergic.Tapi xkan satu keturunan kot? Ya,ini pun ada penjelasan medikal,Penyakit genetik boleh diwarisi ( mcm saka la pula ).In short ada 4 jenis penyakit genetik,autosomal recessive,autosomal dominant,X-linked recessive,X-linked dominant.Kalau korang rajin search la sendiri ekk!

inilah 'saka' keturunan yg sy maksdkan ( Autosomal Dominant )
Walaupun aku medical student dan aku percaya pada logik dan sains.Namun aku juga seorang muslim yg berbangsa melayu.Hantu dan syaitan mmg wujud,dan nabi sendiri pernah terkena sihir buatan yahudi hinggalah surah al-falaq diturunkan.Dan adat resam org melayu haruslah kita hormati.Akan tetapi jgnlah sampai kita trlalu taksub hingga menyebabkan kita muncur dan konservatif!








p/s ; sama je perangai ngn puak2 yg asyik salahkan kerajaan dlm kebanyakan hal.Diri sendiri yg xnak improvise duk salahkan org lain.


Share:

16 November 2015

Hantu Melayu di Mesir

Entry kali ni bukan nk membuka aib sesiapa,cuma nak dijadikan ikhtibar buat semua ( ayat cliche habis cam mastika kan ).Korang boleh pilih untuk percaya or x , terpulang..Kebanyakan maklumat aku ambil drpd mulut ke mulut,bukan seorang dua tp ramai dan ceritanya konsisten.



  Tup tup dah 5 tahun aku kt bumi Mesir ni.Betul cakap org bumi ni bumi anbiya bumi Nabi Musa,namun harus diingat bumi ni juga di mana firaun dan karun berasal.Bukan nk dikaitkan ngn mrk,tp mudah ckp kt mana2 pun akn ada malaikat & syaitan,black & white,light vs darkness..

Cuma yg tak disangka2 prbuatan 'guna-guna', pedajal org, 'santau' org dilakukan oleh pelajar melayu sama melayu kt Mesir ni! YA! Dah la sama2 islam,sama2 pelajar,komuniti kecik kt tempat org pun masih ada hasad dengki sampai guna sihir kenakan member.Betapa bodoh dan dangkal pemikiran org kita.Membebel byk xguna ni antara kisah2 ;

Kisah 1 ; 

Si gadis ni senior aku kt sini.Agak cun dan ramai yg berkenan.Tup tup dia bertunang ngn student kt sini juga.Nak dijadikan cerita ada yg frust dan xleh trima kenyataan ( mungkin cinta ditolak ) so dia cuba santau si gadis tersebut.

Niat nk kenakan si gadis 2,tp member si gadis lak terkena.Org kata sbb si gadis ni kuat beramal so 'santau' terbabit kena kt housemate dia.Mangsa dikatakan jd xde selera makan,xleh study dan sakit2.

Kisah 2 ;

Ni juga psl cinta juga.Ustazah ni tolak cinta mamat ni.Tak psl2 dihantar sihir sampai jadi kurang siuman.Sampai xdpt meneruskan pelajaran so dihantar pulang kt Malaysia.Kt kg pun masih xsembuh.Katanya bila waktu senja dia akan duk atas bumbung rumah dlm keadaan mencangkung sambil meraung dan menangis.

Kisah 3 ;

Kisah ni luar konteks sikit.Ada student baru sampai Mesir so tgh fresh2 ni g la melawat piramid kt Giza.Bila waktu nk pulang semua diarahkan utk berkumpul kt dlm bas,tgk2 si mamat ni sorang xde.Cari punya cari berjam2 baru jumpa.

Soal punya soal dia cakap dia ambil pisau kecik ( dagger ) yg terjumpa ats pasir.Cari jalan keluar xjumpa dan pusing tempt sama.








p/s ; Korang jgn lak takut dtg Mesir ea...Cerita ni mungkin betul or x...Lagipun kalau hati2 insyaAllah xde pape la...





Share:

15 November 2015

Skim Cepat Kaya

Ini cerita lama punya,tapi still nak post memandangkan aku xtau topik pe yg aku nak tulis .Maklumlah dah lama xbuat post baru.Bukan xnk , tp exam baru je habis.Tempoh exam punya lama 2 bulan mak oii..Tak xtermasuk prepare sebulan lebih sebelum tu.Penat benor,stress xpayah habaq la,tp itu la mental kena kuat kan.Kalau x camne nk keje nati.

Ok la berbalik kpd topik asal,ni cerita tahun lepas punya time aku balik kampung.Member aku Syamsul ajak lepak,cm biasa kt kedai roti tempayan.Sambil2 duk tunggu makanan,dia tanya aku xnak join bisnes emas ke.Aku kalau psl bisnes ni minat la jgk.

Aku ; Emas? Cuba ko cerita sikit.
Syamsul ; Ni bisnes baik punya.Kalau kau beli 100 gm emas bar,nt ko dpt 100 gm emas plus dpt duit bulanan lg.

Aku ; Eh camne 2,xpaham la aku.
Syamsul ; Camni,harga bar 100gm rm13000 utk ko beli emas,Semestinya ko akn dpt bar emas trsebut.Pada masa yg sama setiap bulan ko dpt duit rm2500.

Aku ; ( muka terkejut ) eh ya ke? Mudahnya camtu.Tapi duit bulanan rm2500 berapa bulan kita dpt? Lagi 1 emas kita cmne nk jual?
Syamsul ; Errr..aku xtau lak berapa bulan dpt.Aku dgr ni drpd Amir je dia yg cerita kt aku psl benda ni.Kalau dh nama emas mesti la kita dpt jual nt.Alaaa..ko ni join je la bila lg nk jd kaya.

Aku tau si Amir member kitaorg tuh bkn tokey jgk,join atas member jgk.So dia ajak Syamsul join sama.Syamsul lak ajak aku sbb katanya nak kongsi duit half-half utk beli bar 100 gm.

Malam berikutnya Amir join ikut sama.So kitaorg bertiga.Modal sama Amir pakai ko dapat emas bernilai rm13000 lagi dpt bulanan rm2500.Masa yg sama juga aku tanya soalan yg sama,berapa bulan dpt duit rm2500? Camne nk jual emas? Tapi jawapan aku terima xjelas,xmenjawab soalan.Lagipun mudah sgt nk jadi kaya,org keje degree kt kelantan ni punya susah nk dpt gaji rm2500 waa cakap lu...

Nak dipendekkan cerita aku tolak scara baik join benda ni.Syamsul join ngn member dia yg lain.Dan dgr kata juga dia terima duit bulanan selama dua bulan je.Pastu emas xdapat jual.Yang aku tau emas bar 2 xleh ko nk main jual kt kedai emas cmtu jgk,mudah ckp kena jual ngn org yg sama ( kena cr mangsa baru )...Haa...nampak x...

Bro,mana ada cara cepat nak kaya.Kalau cepat samada ko menipu or ko rompak bank.Lain cara xde melainkan kita kena kerja kuat.Mmg mentaliti org Melayu kita nk cpt kaya n senang,sampai mengetepikan logik or x cara 2.Aku bukan la pandai sgt,tp cm mama n abg aku ckp, kalau nak kaya n senang kena la mula dr bawah.Ok sekian.



Share:

10 July 2015

Apa Erti Kebahagian Pada Anda?

Sebulan lepas aku tgk movie Hector and the Search for Happiness.Cerita ni xde la bajet tinggi,xde famous sgt,tp plot dia sgt2 menarik.




Ia mengisahkan seorang psikiatris ( Doktor Sakit Jiwa ) yg merasakan dia sndiri x tahu pe erti kegembiraan n kebahagian even dia cuba utk merawat org yg sedih & murung.

So dia ambil kputusan utk prgi travel ke seluruh benua dgn harapan brtemu erti sebenar kebahagian.Gitewww..So dlm pengembaraan dia brtemu ramai org dan definisi kebahagian pd individu & situasi masing2.Setiap kali dia akn menulis senarai kebahagiaan itu.

1) Making comparisons can spoil ur happiness.




- Kita selalu mmbandingkan apa yg kita dpt ngn pe org len dpt.
- Dan org yg kita bandingkan 2 ialah org yg dpt lebih drpd kita,nape kita xbandingkan ngn org yg dpt kurang dr kita biar ada rasa bersyukur.
- Selalu jgk kita bandingkan antara org len,contoh kekasih kita yg skang dan yg lama.

2) A lot of people think , happiness means being richer or more important.




- Mmg ni la tanggapan umum kan,mrk rasa dgn ada gaji 10-20 k sebulan baru la hidup akn hepi.Ya mmg duit penting,tp kena ingt duit ni mcm minum air laut,mkin diminum makin haus.
- Psl jd famous xperlu ckp la,berlumba2 nk jd artis skang.

3) Many people only see happiness in their future.

- Sekolah menengah kita anggap kt Uni. kehidupan kita akn lg ok.Tgk2 kt uni. byk esaimen n xsabar2 nk grad n keje.Bila dah grad ssh dpt keje n anggap bila dpt keje khidupan akn ok.Bila mula keje rsa nt dpt jadi bos baru better kot...camtu la seterusnyaa...hidup utk esk sampai bila2 xkan hepi..

4) Happiness could be the freedom to love more than 1 woman at the same time.




- Erkk ni susah sikit...no komen.

5) Sometimes,happiness is not knowing the whole story.




- Betul la,kita xprlu tahu semua perkara psl sesuatu or seseorang, sbb aib dan lebih dia akn mmbuatkan kita judge org 2.


Share: