" A year from now you may wish you had started today "

23 December 2010

The Road Not Taken by Robert Frost

Tiba-tiba teringat belajar sajak 'time' sekolah menengah dulu.Antara yang paling 'best' pada aku ialah The Road Not Taken.'At least' aku faham juga pesanan yang ingin disampaikan penulis,daripada sesetengah budak-budak Melayu yang 'duk' dengar lagu mat saleh tanpa faham makna lirik mereka.Kalau lagu 'tu' mengata 'kat' Islam pun mereka tidak sedar.

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;



Then took the other, as just as fair
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that, the passing there
Had worn them really about the same,



And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.



I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
two roads diverged in a wood, and I --
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.



Rangkap pertama ; terdapat dua pilihan kepada penulis,dan dia harus memilih salah satu walaupun dia ingin memilih kedua-duanya.Namun,dia sedar dia hanya boleh membuat satu pilihan .Penulis berfikir masak-masak sebulum membuat keputusan.

Rangkap kedua ; penulis mengambil pilihan yang jarang dipilih orang lain dengan harapan pilihan ini lebih baik daripada pilihan pertama.Namun,ia mengakui jalan ini hampir sama sahaja dengan pilihan pertama,yang selalu diambil orang.

Rangkap ketiga ; penulis mengatakan pada pagi itu tiada orang yang mengambil kedua-dua pilihan itu,melainkan hanya dia sahaja yang perlu membuat keputusan.Penulis juga mahu mencuba pilihan pertama nanti,namun sedar dia tidak akan mampu kerana pilihan ia akan membawa kepada perjalanan yang seterusnya,lagipun,hidup ini singkat sahaja.

Rangkap keempat ; di hari tua nanti penulis akan menceritakan tentang suka dan duka pilihan hidup yang dibuatnya.Samada pilihan yang dibuat itu baik atau buruk.
Share:

2 comments:

  1. poem yang ika belajar di sekolah dlu, tak ingat tingkatan berapa, tapi memang ada belajar, bait2 poem tu ika ingat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya la silibus kita sama msti ika bljr jgk kan...poem ni sgt bermakna bg tiqi sbb cm ada kena mengena ngn scr lansung ngn dr tiqi..

      Delete