" A year from now you may wish you had started today "

12 July 2011

Alexandria Mari!

 He he he...Dah lama aku xpost kan..ha ha...ni disebabkan aku xde kt umah utk 2 ari,sbb aku g makan angin kat Alexandria...Alexandria?Apakah itu?Alexandria a.k.a. Iskandariah ni salah sebuah negeri plg terkenal kt mesir,sebuah kota pelancongan yg plg terkenal di sini dan dikenali di seluruh dunia...chewahhh..

  Apa yang ada kat cini?ada piramid ke?xde..piramid ada kat cairo,kat Alex ada pelbagai tinggalan sejarah dan plg besh kota ALex ni dia berada di tepi pantai..masyukk!

  JArak Alex ngan ZAgazig agak jauh la,lam 360 Km yg mengambil masa 4 jam...sbenarnya kitaorg xrancang pon nk g jln2 kt Alex,tp Lupi,kwn aku,ttba malam sblm 2 dia kata "jom g jln2 Alex esk",kitaorg antara sedar n xsedar ikut cam org yg dirasuk je...hua hua hua...dah la xtau jln kt mana2,main hentam jerr...mujurlah kitaorg selamat...


10/7/2011-(AHAD)

Bila sampai kt Alex,ngan badan letih,ngan xtau tmpt nk menginap kitaorg terus serbu Perpustakaan Alexandria..haa..dikatakan perpustakaan ni merupakan library yg terbesar di benua Africa...huyyooo...

ni..ntah menatang apa..cam pameran la kt pustaka Alex.. 

belakang aku ialah mesin cetak antik..



kat depan pustaka ALex (pintu masuk) ngan mutaq n zap

phewiiitt...lupi posing maut!

haa...ni pon kt perkarangan pustaka..mmg syok...tpi pantai...

Then pas dah puas duk round2 satu library,kami g lak ke destinasi seterusnya...iaitu...jeng jeng jeng....Kubu Salahuddin AL-Ayubi...Kubi ni agak besar,dibina kt tanjung n apa yg mmbuatkan kami kagum akan kehebatan org zaman lu,walau tnpa peralatan moden cam skng,kubu ni mmg teguh dan sgt2 unik...

haa..ni kat pintu masuk kubu...kena byr tau...15 L.E jerr...

ni dr dalam tau...mmg cantik!

mintak arab amikkan gmbr kitaorg..



posing la sekali sekala kan..hi hi

kat belakang 2 kota zagazig ...

ni la kota tersebut kalau dr arah laut...

he he...ni baru ari pertama...ari kedua pd post akan dtg lak...ermm...

Share:

0 comments:

Post a Comment