" A year from now you may wish you had started today "

04 February 2013

Fakta Hari Ini ; kebAikAN mErOkok

ok..entry kali ni mngkn agak kontroversi sikit,tp saje aku nk share ngn kwn2..sesetengah org mmg anti sgt ngn smoker or smoking ni..dlm sebatang rokok ada dekat 4000 ingredients yg sgt berbahaya utk sistem badan kita antaranya kita sedia maklum nicotine ( menyebabkan ketagihan ),tar,chloroform ( cam dlm paper liquid ) ,ethanol,aluminium,CO2,acetone cyanide ( dlm pewarna kuku ),hydrogen cyanide,etc.

Merokok mnjadi agent or penyebab kpd penyakit kronik antaranya , lung cancer, coronary heart disease,empyhsema,bronchitis,stroke n byk lg la..tp tahukah korang trdapat manfaat merokok yg kita sendiri xsangka2..



percaya or xpercaya merokok boleh meningkatkan keupayaan dan konsentrasi otak kita!tol ke x ni?Ok korang leh ignore kata2 aku sebab aku ni masih belajar.Tapi kata2 ni aku ambil dr seorang lecturer aku,Prof. Dr. Ahmad Baha'a yang mana beliau merupakan Head Of Department Pyhsiology Universiti Zagazig,plg hebat beliau ada 2 kepakaran ( kalau tak silap aku pakar otak dan jantung ).

Otak kita terdiri drpd 1 functional unit yg dinamakan neuron yg connect with another neuron ( cam keretapi ) sampai la dia membentuk 1 jaringan yg maha besar.Cmne neuro ni connect 1 sama lain ialah dgn neurotransmitter ( cecair )..Jd fungsi nicotine ialah mmpercepatkan relsease of neurotrasmitter.Makin cpt impulse neuro kita , makin cpt & cergas fungsi otak kita!

Ok,aku nak tanya korang,pernah tak korang time sedih2 or tension2 korang makan coklat?Pas makan coklat korang rasa hepi dan rasa nak makan lagi coklat..makan n makan lg...sampai lg korang rasa ok...Ajaib kan? sebenarnya rokok pon ada fungsi ni..Nicotine akan menyebabkan relesease of subtance yg dipanggil opiods n dopamine..Kedua2 bahan ni akan menyebabkan kita berasa senang dan tenang...

Scr umumnya,fungsi rokok lebih korang sama ngn morphine,heroin,coklat,kopi ( caffeine ),etc sbb diorg stimulate otak kita melalui 'feel good' brain chemical..kalau korang xcaya,cubalah!


p/s ; kajian terbaru mengatakan merokok bgus utk konsentrasi & memori !
Share:

2 comments:

  1. huhhh..tpi bahaya lagi byk dr baik nyer la..beh mkn coklat g sedap..leh ilang tensen..sedap pun sedap..dr sedut asap...hehehe

    ReplyDelete
  2. sbnrnya fa sedut asap ni lg besh dr coklat tau..huu

    ReplyDelete