" A year from now you may wish you had started today "

18 May 2013

Fakta Hari Ini ; 4 Hackers Terbaik Dunia

4. Karl Koch



Dia berasal dari Hannover Jerman yang menamakan komputernya kungfuUP (First Universal Cybernetic-Kinetic Ultra-Micro Programmer). Dia melakukan beberapa kajian dalam menghack pada kurun waktu1985-1988. Dia juga seorang penagih kokain.

Dia berjaya membolosi beberapa sistem ketenteraan AS dan menghack sebuah pusat tenaga nuklear AS pada zaman perang dingin dan hasil hacknya dijual ke KGB (Agen Rahsia Soviet Union). Dia ditemui mati pada tahun 1988, menurut info dia membakar tubuhnya sendiri namun ada yang mengesyaki menjadi mangsa konspirasi.

3.  Robert Tappan Moris



 Orang yang pertama kali membuat Worm, yang dinamakan Morris Worm melalui internet dan menyebarkan wormnya yang mengakibatkan lebih kurang 6000 komputer jadi down..!!!

Dia akhirnya dipenjarakan rumah selama 3 tahun dan didenda sebesar $10,500 dollar. Sekarang dia bekerja sebagai professor di sebuah MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory!!

2.  Kevin Mitnick



Inilah legenda hidup yang benar-benar mantap dalam dunia hack.Antara yang dia lakukan :
-Mengkaburi FBI
-Hacking kedalam DEC system (Digital Equipment Corporation)
-Mendapatkan password administrator dalam satu komputer IBM supaya menang perjudian.
-Hacking Motorola, NEC, Nokia, Sun Microsystems dan Fujitsu Siemens systems Dan masih banyak lagi kelakuan dia yang luar biasa.
Seorang white hat hacker pun yang bernama Tsutomu Shimomura pun dihack komputer sistemnya oleh Kevin, dan terjadilah perang hacker. Dia ditangkap oleh FBI dengan bantuan Tsutomu Shimomura yang mengesan jaringan HP yang dibawa Mitnick saat itu. Tapi sekarang dia sudah insaf dan menjadi seorang penulis buku, konsultan security, dan pemudahcara.


1. mr cool (nama samaran)
 



Identiti sebenar masih belum diketahui.Dipercayai berusia 22 thn dan seorang lelaki asia.Beliau mula menggodam seawal usia 12 tahun menggunakan hp nokia 3310 milik rakannya.Dengan menggunakan nama samaran 'mr cool' beliau pernah menggodam web rahsia kementerian pertahanan Amerika Syarikat,Korea Utara,Rusia,dan Singapura sekali gus pada hari yg sama!

Menjadi buruan para hackers lain serta pihak berkuasa termasuk CIA,FBI namun kerana bukti dan maklumat yg terlampau sedikit,beliau masih bebas.
Share:

13 comments:

  1. errr bahaya gak hackers ne.. apa faedah diorang dapat by doing such thing huhu..

    ReplyDelete
  2. nur - bergantung kpd individu..ada yg nk jual maklumat,saja2,kepuasan hati..

    ReplyDelete
  3. hacker2 ni semua orang bijak kan..

    ReplyDelete
  4. alyn - blh dikatakan cm2 la..diorg berbakat dlm bidang ni..

    ReplyDelete
  5. Nice info :) mm nk tinggal jejak kt chat tp chat kamu xboleh bukk. anyways thanks ye bw sy. dh terus follow kamu kt sini. do follow me back k :) thanks! :)

    ReplyDelete
  6. aini - ok..will do..thanks jgk..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum, saya follow sini :) yg hacker pling last tu mmg smart.. psal blh hack gna nokia 3310 :D

    ReplyDelete
  8. zakira- thanks...akn balas follow

    ReplyDelete
  9. waa.. new knowledges ni..thanks sharing ^^

    ReplyDelete
  10. mr cool tak layak jadi hacker .hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...xpe la dia nk cuba jgk kan..bg la dia peluang..

      Delete
  11. Amboiiii.. saya bukan main syiok baca tadi.. tiba2 yang no 1 paling takleh blah hahahahahahahaha godam sekaligus.

    ReplyDelete