" A year from now you may wish you had started today "

05 July 2013

Once Upon A Time ; pOntEng pUAsA

lagi beberapa hari lagi bulan puasa nk menjelma balik kan...aku tringat lak kisah time aku darjah brapa ntah ponteng puasa..hehe...



Aku masih ingat time 2 bulan puasa sama ngan cuti sekolah..mmg masyuk la..aku tido lewat pd malam sebelum 2,so bila mama kejut aku utk sahur aku kata xnk bangun..mama tnya leh tahan ke,aku mamai2 jawab ok je...

apa lagi keesokan hari puasa aku rasa penat sgt..bila dekat zohor perut aku mula berkeroncong minta diisi..alahai,sadis tol la camni...mula la aku trpikir nak pow nugget bawah meja yg digoreng utk adik aku ( time 2 adik aku kecik lagi )...ada la 2-3 ketul yg xabis...mula2 iman aku kuat,so aku thn la..tp bila dah 2-3 jam iblis dah start goda aku..aku tertewas! apa lagi aku kebas la nugget ayam ayamas 2 letak dlm poket sluar then mkn senyap2 dlm tandas...sedap gila wa cakap lu! ntah nape rasa kesedapannya 10x lagi besh dr nugget yg selalu aku makan...

time brbuka aku pon brbuka sama cam org lain..mmg diorg xperasaan sbb aku pandai brlakon..hehe...

keesokan aku wat keje haram yang sama jgk,padahal aku dh bersahur pon..tp godaan setan time 2 mmg xdpt aku tangani...ahhh....lusa..tulat...pon aku wat keje sama...diorg mana prasaan sbb ingt adik aku yg makan habis semua nugget 2...

sampai la suatu hari aku tgk bawah saji nugget xde cam selalu..binawe adik aku makan habis lak hari ni...aku pon wat kputusan drastik goreng sndiri nugget ayam 2...time 2 mama aku ngah tido..abg2 aku lak ntah pe diorg wt dlm blik..so jeng jeng..goreng je la..hehe...

tiba2 time ngah menggoreng ada suara sergah aku " tiki mung wat gapo ni eh? xposo ko ?!!!? ( ko buat apa ni tiki,xpuasa ke) " aku berpaling tgk mama aku brdiri kt belakang...alahai...kantoi...

mmg hari 2 aku kena marah kow2 kt papa aku,nasib baik xkena penampar je...aku dilarang utk makan sekali ngn family aku yg lain selama seminggu ,aku pon xtau nape sminggu..wuuu...wuuu..sedih giler...

hehe..2 la kisah aku...pape skang aku dah insaf dh..korang jgn tiru cam aku lak ya..peace...
Share:

3 comments:

  1. cite yang bagus. Selamat menunaikan ibadah puasa, semoga amal ibadah kita diterima oleh Allah SWT.

    ReplyDelete
  2. huhuhu..trok tiqi nih..apa2 pun kenangan pose dolu2 mmg besttt dan klako kan..kan..tiqi

    ReplyDelete
  3. hihikkk siap boleh goreng sendiri tu yang x tahan ...

    ReplyDelete