" A year from now you may wish you had started today "

22 October 2013

Fakta Hari Ini ; Manusia Paling Genius Di Dunia

William James Sidis


Jika anda ditanya siapa orang paling genius ber IQ paling tinggi didunia ? pasti ramai dari anda akan menjawab  Leonardo da Vinci atau Albert Einstein. Namun tahukah anda ada seseorang yang mempunyai IQ yang lebih tinggi dari Leornado Da Vinci dan Albert Einstien.

Dia adalah William James Sidis, disebut-sebut dan tercatat sebagai manusia mempunyai IQ lebih dari 250 atau kisaran 250–300.Namun,siapa  William Sidis? 


Beliau adalah  seorang yahudi Rusia yang bermigrasi ke Amerika.
Sebelum ini tercatat dalam sejarah Leornado Da Vinci merupakan orang paling genius didunia dengan IQ 220.

  1. Ibunya menyatakan, sidis mulai mampu bertutur pada usia 4 bulan dan telah mampu membaca Al-Quran pada usia 18 bulan.
  2. Pada usianya 8 tahun beliau telah berjaya menguasai  Bahasa Latin, Yunani, Rusia, Perancis, Jerman, Ibrani( bahasa orang yahudi), Armenia dan Turki.
  3. Hingga akhir hayatnya beliau telah berjaya menguasai 40 jenis bahasa di dunia ini.
  4. Makan sendiri pada usia 8 bulan menggunakan sudu.
  5. Menjadikan New York Times sbg teman sarapan paginya pada usia 2 tahun.
  6. Boleh menguasai bahasa asing secara keseluruhan dgn hanya mengambil masa beberapa hari.
  7. Tidak pernah mempunya 'awek' mahupun isteri sepanjang hayatnya.
  8. Beliau telah menulis empat buku ketika usianya baru empat tahun, dua diantaranya mengenai anatomi dan astronomi.
  9. Beliau berjaya menamatkan persekolahan Sekolah Menengahnya dalam masa 6 minggu sahaja dan lulus Kedoktoran (Phd) di Harvard dan MIT pada usia baru 11 tahun.
  10. Beliau juga memberi kuliah di Fakulti Undang-Undang di Universiti Harvard ketika usia 11 tahun.
  11. Beliau meninggal pada usia 46 tahun, inilah salah satu faktor kenapa nama beliau tidak dikenali.
  12. Beliau pun tidak pernah mencatat apa-apa dalam sejarah, dan jika usianya panjang dan sempat menyumbang sesuatu kepada peradaban manusia tentu namanya akan terus di kenang oleh manusia. 
Share:

4 comments:

  1. ok ini fakta menarik. Subhanallah. Allahuakhbar. Tapi sy curious after grad havard. What did he do? Mesti ada something yang dia trying to invent tak pun idea ke. 11-46. 35 tahun sekurangnya untuk sumbangkan any new thing? Mesti ada. Mungkin sy kena research lagi pasal William Sidis. tapi mengikut ilmu dengar mulut ke mulut, org2 yahudi memang latih anak untuk jadi pandai since dari kandungan. If they wanted her baby to be a mathematician so mak akan start to do any maths calc sejak dari bby dalam kandungan. Tapi 'genius' ini kurniaan Dia. Salah satu kebesaran Allah kan? :) Allahuakhbar.

    ReplyDelete
  2. ketika dia di harvard ( pada usia 11 thn ), dia membentangkan teori 4 Dimensional Bodies di hadapan ratusan professors dan pelajar lain..mungkin 2 salah 1 drpd sumbangan dio kot..drpd apa yg sy baca lepas dia grad dia mahukan kehidupan yg lbh private,dan dia keje biasa2 je antaranya sbg kerani dan konduktor bas..sy pon xtau kesahihan samada betul atau x..mungkin diaorg juz exaggerate utk tonjolkan org yahudi kan..mmg btul org yahudi akn latih anak diorg sejak dr kandungan lg trutama jaga bab pemakanan..sememangnya genius ni kurnian ALLAH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I was thinking the same thng jugak..atleast came up dgn new theory..mungkin fkta ni betul..sbb x pelik kalo si genius try nk kluar dr dunianya yang sequencenye tak jauh beza..kemas dan teratur..untunglah sekurangnya beliau ada nak rasa hidup org biasa.:)

      Delete
    2. I was thinking the same thng jugak..atleast came up dgn new theory..mungkin fkta ni betul..sbb x pelik kalo si genius try nk kluar dr dunianya yang sequencenye tak jauh beza..kemas dan teratur..untunglah sekurangnya beliau ada nak rasa hidup org biasa.:)

      Delete