" A year from now you may wish you had started today "

21 October 2013

Once Upon A Time ; pErMAinAn fAmoUs 9o-aN

Kalau budak2 yang membesar sezaman ngan aku mesti diorang ingat punya permainan2 dibawah ni..Tambah2 kalau yang duk di kampung,kalau di bandar mungkin susah sikit kot..

1 ) Jojo,Tora & Ding Dang



Ni kira mainan yg agak mahal la..kalau Ding Dang =Rm 0.50 ,Tora = Rm 1.20 
dan yang paling mahal Jojo =   Rm 3..Bapak mahal wa cakap lu,tapi selalunya toys Jojo paling syok la..tp cina berniaga banyak pandai,kalau toys robot dlm 1 kotak dia bagi separuh je cam bahagian kaki or kepala pastu korang kena beli lg la & bergantung pada nasib..papa aku memang marah betul aku beli benda alah ni dl,sbb membazir katanya..mana tak nya,coklat dia aku buang dlm longkang juz nk mainan je..hahaha..skang mesti dah mahal harga benda ni skang..evergreen!

2 ) Payung Terjun Mainan


Ni lak antara mainan yg murah dan fungsi dia pon xde la besh sgt...kalau xsilap aku juz 20 sen time zaman aku muda2 dl,skang aku xtau la brapa harga dia..aku kalau g beli terus aku rembat 5 keping,alaaa..baru seringgit kan..tp aku pon xtau apa yg besh sgt psl benda ni,juz lepaskan dia kt tempat yang tinggi dan tgk dia 'parachuate' ..pastu amik lagi kat bawah then ulang lagi langkah yg pertama smpai la letih or plastik dia terkoyak..cam bodoh pon ada rasa,tp budak2 beb! haha..

3 ) Belon Gam
  
aku xpasti sgt berapa harga benda alah ni,tp xde la mahal sgt..dan permainan dia juz korang buat la belon sebesar yang korang mampu,selalunya aku xpro pon main benda dia..hehe..xseronok sgt pon..

4 ) Layang-layang Kertas 


Layang-layang ready made ni sebenarnya ada banyak jenis jual kt kampung aku..Yang lagi besar selalunya lagi mahal dan sebaliknya..tp aku lagi suka yg paling murah iaitu 20 sen je sekeping..bukan sebab aku berkira,tp yang ni paling kecil dan paling mudah untuk 'naik'...sebelum aku terbangkan layang2 ni aku terlebih dl tambah 'ekor' dan 'sayap'nya kasi panjang agar mudah dia naik...memang besh sgt tgk layang2 kita terbang kt atas...tapi kalau layang2 jenis kecik juz nampak besar taik mata je la kt langit..haha

5 ) Kipas Angin Mainan 


harga secucuk benda ni 20 sen jugak rasanya..tapi sampai skang aku xtau apa yg besh sgt benda ni..juz korang kena cuba terbangkan benda ni,then buat lagi..dan lagi..dan lagi...permainan ni paling save budget dan susah rosak...( mula2 aku beli letak kt kepala ingat boleh terbang cam doraemon,ciss penipu!! )

6 ) Pemainan Kad


Ni permainan yang paling mesra dan seronok sbb boleh dimainkan sampai 4 orang..sekotak juz Rm 1..dulu aku ada semua koleksi2 diatas ..seingat aku time aku form 3 pon masih main benda ni dlm kelas ngn kwn2..haha...kalau ada skang pon aku masih teringin nk main!

7 ) Digimon


haaaa...ini time aku membesar ckit dpt hadiah dr sepupu aku..kalau nak beli sndiri mmg xmampu,mana taknya harga Rm80 bai..aku duk battle ngn kwn2 aku kt sekolah ( sek rendah )..alkisah nak dijadikan cerita hari 2 ada spot check kt sekolah,kantoi la aku letak benda ni dalam spender ...kwn2 aku yg bwk semua kena rampas digimon diorg..lagi menakutkan guru besar siap col mama aku suruh dtg sekolah ...sampainya mama aku kt sekolah muka garang cm rimau dia tnya aku " mung wat masaloh gapo kt sekoloh ?!"..aku diam je..xkena penampo dah kira nasib baik kan..akhirnya aku dpt blk digimon aku,tp mama dah xbg aku main dah..binawe punya guru besar + pengawas yg spotcheck aku..rilek2 sudah la..


P/s ; Budak zaman skang dah x main permainan cam zaman aku dl kala,kalau ada pon mungkin jarang n budak2 kampung je..budak skang main Psp,Ipad , gameboy , Ps3...aku balik kampung baru2 ni pon tgk anak buah aku umur 1 thn lbh duk asyik ngan tablet dia! maju2...xpe la peredaran zaman kan...

Share:

18 comments:

  1. hahaha..sume fevret toys ms kecik2..kalau boleh stiap kali iklan tora datang lagi..nak g bli trus..hehe..tapi belon gam..sampai skrg masih main lagi..hoho..budak sekarang tak main dah..kte dulu main buat bentuk2 bear lah apa..budak skrg abes ditelan kang..too many 'distraction'..hehehe..waaaa rindu zaman childhood!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. ya ke blh wt bentuk bear? sy pndai wat bentuk bulat je..sbb 2 xseronok sgt main benda alah 2...ye la bdk2 skang dh xpndai nk main prmainan cmni ...

      Delete
    2. children nowadays lebih sinonim dengan ipad, iphone..gadget canggih je semua..eh boleh lah bentuk bear..bile bulat2 cantum jadilah bear..then tambah mata..dengan belon yg dah meletop..pahtuh dah xde angin..penyet2 letupkan..puas..sekian cerita belon gam.. ;p

      Delete
  2. tiba2 teringat masa kecik2.... dulu yg dpt beli pon ding dang ja.. tora jarang2 sebab org susah kan.... jojo lgsung xdpat beli... kesian.. dh ada dt skrg tapi dh besaq , mainan dulu2 smua best2. skrg budak2 mengadap tab memanjang ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe la skang dh besar leh beli kt adik2 or anak sedara kan...betul bdk2 main tab je,smpaikan dh xkreatif dan xsosial dah..

      Delete
  3. heee.. ni mmg mainan fav.. aefa main smua tu dulu kecuali kad.. uhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..ye la kad utk laki je..pmpuan main masak2 kan..n patung barbie..

      Delete
    2. hihi xde lah main barbie.. aefa tak minat.. main masak2 mmg selalu hihi.. pastu selalu jugak kena marah sbb ambik bunga2 mak wat jadi bhn masakan haha

      Delete
    3. hehe ptt la semua pokok mak ada daun je xde bunga...so skang ni dah besar pndai masak x?

      Delete
    4. hihi tu la.. masak? kalau untk diri sndri pandai la.. yg simple2.. kalau masak utk org lain mmg xboleh.. hihi

      Delete
  4. zaman kanak2 yang seronok. sekarang lain dah. rindu. nak2 belon gam tu. bau dia pown awesome. haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lg kt kampung sy jual belon gam 2..haah la plg xleh blah bau belon gam 2 kan..

      Delete
    2. hana: aah bau dia mcm boleh buat addicted nak main belon gam tu..erkkk..:) but that one mmg salah satu kelebihan belon gam tu..baunya..;p

      Delete
    3. sbb 2 org skang isap gam kan..sbb baunya..hehe

      Delete
    4. alamak..yang pasti sy bukan penghisap gam..;p

      Delete
    5. hehe..tau la..xkn awk nk isap gam..

      Delete
  5. byk yg pernah main... mmg seronok... tergelak bila ingatkan balek... hee

    ReplyDelete