" A year from now you may wish you had started today "

23 November 2013

Fakta Hari Ini ; Bersendirian @ Keluar Berjalan2?

Aku tertarik dgn entry MaWaR RinDu di blognya yg mencerita cara beliau memikirkan cara untuk menyelesaikan masalah...Katanya apabila dia keluar berjalan2 time naik Lrt or bas or pape je la,time 2 la dia memikirkan masalah2 yg dia hadapi dan cara utk setel hal trsebut...Mmg scr spontan tabiat itu sgt2 bagus dan bkn berlaku secara kebetulan...Kenapa? 

Ok...camni..dlm otak kita ( CNS ) ada beberapa neurotransmitters yg sgt2 baik utk mmberikan kita 'good feeling '..apabila kita keluar brjalan2 amik angin,or lepak2,or jogging or bersukan etc , Endorphins akan dihasilkan ( released ) yg brfungsi memberi rasa gembira kpd kita...pd masa yg sama BDNF ( Brain Derived Neurotrophic Factor ) jgk dihasilkan utk memberi rasa selesa dan tenang..



Ramai org yg suka menyendiri bila ada masalah bukan? Dan itu hanya memburukkan keadaan.Menyendiri hnya mmbuatkan kita brtambah kusut,rasa brsendiri,tension dan mgkin blh mnyebabkan darah tinggi ( HTN )..

So pasni bila ditimpa masalah,jgn duk brkurung & menangis sorang2 dlm bilik tau..tp kluar la lepak,tgk wayang ke,g theme park ke,pantai ke,or brsukan...
Share:

19 comments:

  1. tengok nama2 saintifik teringat masa belajar dulu. jenuh nak hafal benda alah ni sume

    jalan2 memang dapat tenangkan fikiran & beri inspirasi, tapi depends tempat apa yg kita pergi jgk kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la psl..berbelit lidah nk ingt..tp nama drugs lg ssh la..beribu2 ada..hoho..betul2 tina,kalau gi USS ok kot!! hahaha

      Delete
    2. Tahu takpe, memang dah terbelit pun coz hari2 sebut macam2 drug yg berbeza. Tapi medik lagi lah, kena study semua kan?

      Kalau g USS memang ok, tapi balik tu pening lagi sekali. Hahaha

      Delete
    3. tina bila nk g USS sama2? tp tina blanja la..haha

      Delete
  2. Oh..... qila paham tapi malas lah nak jalan jalan T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh..malas sbb xde bf 2...kalau ada bf hari2 pon rasa nk kluar...haha..gurau je

      Delete
  3. betul tu.. anne kalau ada problem malas nak pikir sangat.. kalau terlalu pikir nanti bad mood je manjang.. kena ambik masa dulu tenangkan fikiran baru fikir pasal problem tu.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul2..amik masa utk bg pikiran clear baru leh pk cmne nk selesaikan..

      Delete
  4. Replies
    1. so pasni ika jgn nangis2 lam bilik lama2 lg tau..kluar amik angin kt luar...baru tenang..

      Delete
  5. absolutely true. nak2 fikirang kalau kita bersendirian otak mampu nak berfungsi dengan baik. wahhh saintifik gitu. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2..terutama pmpuan..jgn mrh tau..hehe

      Delete
  6. aefa ikut jenis masalah tu jugak. haha.. ada jenis masalah tu mmg mesti menangis. pas menangis tu baru boleh selesai masalah tu dgn baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..biasa la pmpuan cm2 ...lps abis sekotak tisu baru ok kan..xsalah menangis malah mmg lepas nangis kita akn rasa lega..

      Delete
  7. memang betul, even bila ika stress pun ika suka spend masa keluar jalan2, bila duduk je tak buat apa2 makin stress dibuatnya, menangis ke express ape2 ke, salah satu cara lepaskan stress juga kan, tapi at least, jangan tak buat apa2 laa, better cari something yang boleh legakan perasaan tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 ika...kalau kita duk sorang2 nt syaitan dtg goda kita suruh putus asa,goda suruh kita bt benda yg xelok..

      Delete
    2. betul, syaitan ni pun dah berjanji akan sesatkan anak-anak Adam sehinggalah sebelum tiba kiamat.

      Delete