" A year from now you may wish you had started today "

05 December 2013

Fakta Hari Ini ; Dyslexia

Apa ke benda ni ? Ok baca perlahan2 ya ;

1 ) Dyslexia ialah keadaan di mana seseorang penghidap mengalami kesulitan dlm proses pembelajaran yg berteraskan membaca dan menulis.

2 ) Diambil dprd bahasa Greek , 'dys' ialah 'tidak berfungsi'/'disability' , ' lexis ' ialah 'bahasa' , 'a' dalam medical ialah 'disease.errr paham ke x?

kepelbagaian cara penghidap mengeja perkataan yg sama

3 ) Namun begitu level kebijaksaan diorg normal or mungkin sekali lebih tinggi.

4 ) Penghidap sgt lemah dalam subjek bahasa,tp sgt2 excel dlm subjek yg membabitkan pengiraan,practical,skill dan sbgnya.

5 ) Kalau korang nk tau Albert Einstein dibuang sekolah sbb cikgu2 ingat dia terlampau bodoh.Sbnrnya dia pun penghidap Dyslexia!



6 ) Kalau korang pernah tgk or baca buku Pearl Harbor hero Capt. Rafe McCawley pon ada Dyslexia, dia juz dpt 68% markah utk bahasa,tp 99 % utk math & Spatial Reasoning . Flying Skill Class #1 !!

aku xphm apa kaitan ngn dyslexia..tp mungkin skali pesakit lebih  ada freedom lg pemikiran mrk.
sbb 2 mrk lebih kreatif kan?

7 ) Sering penghidap Dyslexia dikesan time bdk2 apabila mrk mengeja , menulis or membaca ' Ibu ' menjadi 'Ubi' , 'nakal' menjadi 'kanal'.

8 ) Antara orang yg terkenal yg menghidap penyakit ni ialah Richard Branson,Hans Christian Andersen,Winston Churchill.

9 ) Aku time sekolah rendah terpaksa ditukar drpd kelas no 1 ke kelas no 3 sebab aku lambat membaca.Tapi aku bukan dyslexic ya kwn2,aku juz lazy.Binawe berani tukarkan aku ke kelas no 3 ! Arghhhhhh!!
Share:

15 comments:

  1. walaupun ada kekurangan iaitu dyslexia tapi Allah tetap bagi kelebihan kepada mereka kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul 2 ika..ALLAH itu Maha Adil..xkan sia2kan walau apa pon yg DIA ciptakan..

      Delete
  2. Dulu tak tau pun pasal dyslexia ni tapi lepas tengok drama kat tv pasal anak diorang ada penyakit ni, baru tau sikit2. Pengaruh tv sangat kan. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..rasanya tina ni mmg hantu drama kan..xpe bagus jgk tgk tv ni kan..

      Delete
  3. tak baik marahkan cikgu yg pindahkan tiqi tu, tu la sapa sruh malas.. hehehe..
    tapi walau kena pindah kelas pun tiqi tetap dapat belajar jauh2 kan? jadi bijak jugak pun.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe gurau je xmrh pon cikgu 2..tp trkilan je..xde la tiqi xbijak pon anne,juz berpeluang..2 je...

      Delete
  4. baru tau apa itu dyslexia. ingatkan macam budak2 peralihan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..bkn2..dia cm penyakit tp dberi keistimewaan lain

      Delete
  5. baca sal dyslexia lagi sekali,nk cari bahan rujukan untuk presentation :D

    ReplyDelete
  6. Baru tahu makna dyslexia. Ingat adik beradik anorexia je lalala~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..anorexia tkt nk mkn..cm nad mungkin..hehe

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. hahaha..baru taw sal sindrom nih..nasib fa bkn dlm penyakit nih..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...jarang org ada penyakit ni fa..

      Delete