" A year from now you may wish you had started today "

02 February 2014

Backpackers > Europe

Lama betul aku xupdate blog ni..dah berhabuk pon..fuhh fuhh...alahai...bukan sebab xde idea or apa,tp sebab amik masa aku nk cool down & amik mood berblogging semula..n sbenarnya sebab masalah yg aku hadapi hari 2 aku tekad bawak diri aku untuk tenangkan otak aku yg serabut time 2...

Kami semua backpackers je,maksudnya g jenjalan xikut mana2 tour or agen...Kira sampai sana tgk peta or tanya kt info center destinasi menarik yg kami nak gi..Bagi aku cmni lg besh sbb bebas dan mencabar...

 Last minute punya perancangan so aku plan percutian ke London..Niat aku nak travel sorang je lg besh,tp ada lak member2 yg nak join skali..no hal je..so kitaorang sekali la..percutian aku ni mengambil masa 2 minggu , drpd 17 Jan - 31 Jan...n destinasi pertama x lain x bukan ialah kota London...

Day 1 ( 17 Jan ) - Cairo - Zurich 

Bermula la perjalanan kami,dgn plan hanya dibuat selama seminggu lebih sebelum perjalanan.Kami menaiki Swiss Airlines..Boleh thn flight ni,selesa,juz korang kena request utk makanan halal tau...

Seingat aku kami punya departure time jam 4 pm waktu Mesir..Ia mengambil masa 4 jam untuk ke Zurich,kami transit je kt sana xsinggah pon..

bye2 Mesir buat sementara waktu
 Tapi transit punya la lama,12 jam kot!! Lagi pula terminal kt Zurich ni bukan 24 jam ( kami sampai jam 12 mlm waktu Zurich ) so mmg xde org la lepas jam 2 pagi..Sunyi & sepi je terminal ni,hanya kami yg ada.Gila.



adiy & salam ; mmg terminal ni kosong,xde org melainkan kami..scary!
Nak xnak kena la tunggu flight kami ke London jam 6 pg..budak2 ni abiskan masa ngan main poker,aku juz tgk je sbb xpndai main..haha..layan je la budak2 ni..

Day 2 ( 18 Jan ) - London

8.00 am ; AlhamduliLLAH kami selamat tiba di London.Excited semua muka sorang2

9.00 am ; Study map dan rancang perjalanan.Destinasi 1st kami ialah Malaysian Hall yg terletak kt Queensborough.Kami beli tiket train berharga 8 GBP sorang ( 8 x 5.5 = RM44 , omak ai! )

masing2 bz study map..
11.00 am ; Kami selamat sampai di Malaysian Hall.Ngan beg berat nak mati kami xleh check in lg,kena tunggu kul 2..pulak dah! Sbb xnak bazirkan masa kami amik keputusan letak bag kt situ dan kluar g jenjalan terus..

1.30 pm - 5 pm ; Kami g menyelusuri Portobello Market yg dlm 1-2 km dr Malaysian Hall.Menarik kat sini,dia cam 1 jalan yg panjang penuh ngn gerai2 jualan kebanyakannya menjual ole2,baju dan makanan..Mmg panjang,n kami xsmpt jalan sampai hujung pon.Kat sini byk jgk aku beli keychain & fridge magnet.



7.30 pm ; Makan mlm kt kantin Malaysian Hall.Nasi lemak + ayam goreng sebesar ibu jari + telur goreng + nescafe panas = 5.70 GBP ...kira murah dah ni..ok la..

Mmg kt sini hampir semua kedai ttp jam 5 pm,so kami juz msk bilik n plan utk perjalanan esk hari lak.Penat tol hari ni.

Day 3 ( 19 Jan ) - London

8.30 am ; Breakfast,mkn roti ngn tuna je.Kami bwk tuna dlm tin dr Mesir,roti lak beli kt sini.

11 am ; Semua dah bersiap utk keluar.Destinasi hari ni xok sgt,sbb juz g shopping je.Kt Primark,Mark & Spencer,H&M etc.Ptg baru la kami balik bilik.

7 pm ; Perut dah mula keroncong,kami mencari kedai makanan Malaysia yg agak terkenal,Tuk Din.

makhluk apakah yg buat peace kt dlm 2?

Sejujurnya masakan kt sini average je,tp kuantiti dia sedikit dan harganya sgt mahal.Sori,tp kami harap service yg lebih baik.Agak kecewa.Aku makan xkenyang sgt pon.

Day 4 ( 20 Jan ) - London

9.00 am ; Beli tiket bus tour yg open top 2...N kami beli tiket ke 3 destinasi tarikan , Madame Tussauds,London Tower & London Eye.

11.45 am ; Madame Tussauds.Tempat ni di mana ada byk wax selebrities yg mana korang leh amik gmbr ngn artis2 kesayangan..syok!




haa..yg ni ngn org betul..cantik kan dia?

2.45 pm ; London Tower.Kt sini kami rushing gila sebab waktu solat Asar dah nk abis,tmbh lak kt dlm castle 2 xde tmpt solat.So kami sempat ronda2 sejam je,nak xnak kena kluar.Klau nak ikut mmg la rugi,tp agama dan solat kena utamakan beb.




5.00 pm ; London Eye.Sampai2 kt sana benda ni xjalan lak,sbb maintenance...Aduh...kecewa betullll...mujur la tiket ni valid sampai 6 bulan.Sempat lg g malam esk.Lepak2 kt sini dl sambil makan aiskrim & ada pemuzik jalanan..hehe..

7.00 pm ; Kami dinner kt restoran Thai,Tuk Tuk Thai Noodle Bar.Gila besh mee tmpt dia.Owner dia uncle cina dr Malaysia,mmg ramah ngn kitaorg.Harga berbaloi & mknn puas hati,sedap + kenyang.Sori 2 say,tp tgk cmne layanan org cina ngn org melayu kita.Org kita mundur sbb SIKAP!

p/s ; setakat ni dl post kali ni.insyaALLAH akan sambung perjalanan seterusnya...


Share:

22 comments:

  1. Amboi thiqi pukul gambar ngae ore hok seksi jah hahahahah.
    Selok suko :P
    Hihihi
    kemah lah thiqi wei~~
    Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sbnrnya kebetulan jah 2..haha..

      Delete
  2. Waaa, bestnya pergi London. Nak pergi jugak!! Destinasi impian tu... :D

    ReplyDelete
  3. patutla lama x updates blog..rupanya bz melancong..best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde la jgk sha..sbnrnya dkt sebulan dah rasanya xupdate blog..membawa diri org ckp...huhu

      Delete
  4. Wah pergi london x ajak pun. Ada beli ole2 utk ktowg x??.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tina..keychain ok x..fridge magnet pon ada..hehe

      Delete
  5. seronok dpt melancong ;) salam kenal

    ReplyDelete
  6. Best jugak kalau boleh bawak diri gi London!

    ReplyDelete
  7. bestnye gi london.. teringin na gi jugak..kumpul duit dulu..hehe..btw pergi tanpa agent mmg best takde nak terikat dgn jadual. bebas nak pergi mana je pukul berapa takde org kisah.. saya dgn family kalau travel ke luar mmg tak pernah guna agent pun..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...betul 2 fatin..kita bebas g mana n kul brapa kita nak..lgpon amik agent rasanya agak mahal ya...bagusnya fatin gi jenjalan sndiri jgk

      Delete
  8. waaaa..bestnye!! iols is jelessss..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe ada rezeki ayue g jgk ya...tiqi pon 1st time je ni..

      Delete
  9. bestnya pergi london. impian saya tuu. insyaAllah satu hari nanti.

    ReplyDelete
  10. wah salute ar kat tiqi..ada hati nak g sowang2 tu..tapi mmg best pergi travel yg tak terikat dgn sape2..experience yg sgt menarik kan..ala utk fa xde ke pa pew...lenkali nak gak ekotttt..hehehe

    ReplyDelete