" A year from now you may wish you had started today "

04 February 2014

LuAhAn hAti ; nIkah gAntung vs coUple?

salam alaik.Hari ni rasa nak tulis psl kahwin la.Bukan sbb gatal or apa,tp rasa cm perlu utk betulkan minda masyarakat kita terutama minda n mentaliti org melayu kita terutama kt Malaysia.

Apa yg aku lihat ialah melalui kacamata islam & syariat dan melalui perspektif seorang mahasiswa.Mungkin ramai yg tidak bersetuju dgn idea dan cadangan aku,tapi itu hak masing2 kan.Lagi pula syariat dan islam mengatasi pemikiran dan logik akal,bukankah begitu?

Hampir kesemua mahasiswa sedang bercinta@ bercouple,atau setidaknya pernah dan mesti pernah suka kt seseorang kan..dan semestinya pernah keluar bersama makan2,tgk wayang,gi picnic ke,ronda2 taman dan sbagainya,even tanpa ada ikatan yg sah.Sbrnya ada penyelesaian kpd hubungan ini iaitu NIKAH KHITBAH!

Mungkin ini kali pertama korang dgr nikah khitbah kan.Nikah khitbah a.k.a nikah gantung scr literal 'bertunang',tp bukan bertunang cm org melayu kita fahami.Nikah khitbah ialah nikah yg memenuhi syarat2 nikah yg mana si dia halal utk kita.Akan ttp isteri kita belum tinggal bersama kita dan nafkah ditanggung oleh ayahnya.



Bagi aku,amat sesuai la mahasiswa kita nikah khitbah drpd duk usung anak dara org tanpa hala 2..Ok teknikal yg aku cadangkan mudah je,even dia dah halal utk kita,tp apa salahnya kita tidak 'sentuh' isteri kita sebelum abis belajar sbb nt kalau dah ada anak bagai susah lak,sbb mana ada duit & masa utk jaga,ada kuliah dan exam lagi kan! 

Bilamana org ckp 'mana leh thn bro! dan ada dpn mata xkan leh thn nk 'sentuh' bini kita,halal lak 2! ' Bagi situasi ni aku ada 2 jawapan,1) abis yg selama ni ko duk bercouple,duk dlm keta skali ,tgk wayang skali boleh lak ko thn ya. 2) kalau dah xthn sgt 'sentuh' je la bini ko,buat kenduri dan sbagainya,dah halal apa pon blh.



Cuma aku lg suka dgn kahwin tanpa 'sentuh' sebelum abis belajar.Dan biar nafkah ayahnya yg tanggung dl.Dan kalau boleh xpyh la org lain tahu yg kita dh berkahwin ( aslkan ALLAH tahu )..apa yg penting korang leh kluar dan bermesra dgn bini korang tanpa rasa berdosa.Mana lg penting malu kt org ke malu kt Allah? 

Cuma masalah skang ialah,boleh ke nak yakinkah mak ayah dlm hal ni,dan yakinkan mertua.Itu persoalan aku sndiri ssh nk jawap.Mungkin boleh kahwin senyap2 di pejabat agama,mungkin? Korang fikir sendiri,kan kata mahasiswa matang..Salam.



p/s ; isteri yg dicerai yg belum di'sentuh' tiada hak dlm bayaran nafkah@harta pusaka.Win-win situation bg aku..Xtimbul masalah 'cmne kalau bercerai pasni'.
Share:

11 comments:

  1. very nice info tiqi..xpnah dgr pun psl nikah khitbah b4 ni..hehe..penyelesaian yg bagus ntuk elak maksiat...cume agk ssh nk diterima oleh msyrkt melayu kite kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul2..susah nk diterima masyarakat..kalau dh rmai org buat nt ok ko

      Delete
  2. memang bagus dari segi hukum untuk mengelakkan maksiat tapi banyak yang perlu diubah khususnya mentaliti org melayu ni sendiri yg lebih kuat adat dari syariat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita xpyh ubah masyarakat,pe kata kita ubah dri kita..leh mula ngn praktikkan nikah khitbah ni..hehe

      Delete
  3. nice sharing..sebelum nie agak kurang faham nikah khitbah nie.. thanx athiqi.. :)

    ReplyDelete
  4. bunyi nye mudah...tp klau fikirkn blik mcm susah gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg agak susah...sy check kt website pejabat agama byk jgk dokumen yg perlu disediakan...n kena temuduga/sijil kursus kahwin ..sy setuju benda ni kena ada utk mengelakkan org yg layak saja dpt kahwin..( sbb 2 ramai yg nikah kt songkla sbb urusannya mudah )...

      Delete
  5. its defends kat individu tue ;) btw nice info ... cam dlm novel gitu '-'

    ReplyDelete
  6. islam amat mudah :) nice entry !

    ReplyDelete
  7. owhhh u mean nikah gantung ke..hehehe..kalau nikah gantung fa tahu la..kalau nikah khitbah ni 1st time dgor walaupun maksud sama..hehehe..mmg sejak dari dulu dah org wat la tiqi terutama bagi yg masih study..tiqi da der calon ke nih..leh jek kot nak nikah khitbah..tpi kan tiqi kot family tak tahu bagi pihak lelaki mungkin ok tapi bagi pompuan kan apa2 kene mintak restu mak bapak gak kan..so acaner nih..hehehe

    ReplyDelete