" A year from now you may wish you had started today "

12 February 2014

LuAhAn hAti ; rEsUlt Spm , bErdEbAr kE ?

Kpd adik2 yg bakal tahu result mrk 19 Mac 2014 xsilap aku korang msti ngah berdebar2 skang ni kan..Aku tau sbb 5 thn dl  ( damn dh lama benor aku spm rupanya ) pon pernah alami benda yg sama...lepas Spm mmg enjoy la kan,tp dekat2 nk tau result mmg xsenang duduk...



  Apa2 pon korang kena trima keputusan Spm korang ngn penuh keredhaan..Korang buat yg terbaik so terima la seadanya..Tp orang kata Spm penentu hidup dan mati! Aisey,sape yg ckp cm2? Spm mmg penting,aku setuju sgt2,dan memberi pengaruh yg besar dlm menentukan hala tuju korang kt ipt nanti.Tapi rezeki itu milik ALLAH,lagi pula hendak seribu daya xhendak seribu dalih kan? 



  Orang yg result Spm nya cemerlang xsemestinya dia akn berjaya dlm hidup dan org yg xberapa cemerlang keputusan Spm dia akn gagal,bukan cmtu..Aku pernah jumpa seorang pelajar cmerlang time sekolah , tp bila msk Ipt mula terpesong n xmnt belajar,pastu kena buang U...Ada juga yg aku jumpa member2 aku dl yg xbrapa power study,tp bila msk U siap jd MPP..dan aku xpelik pon,sbb yg tentukan hidup kita ialah ALLAH...apa yg penting ialah usaha dan jgn pernah berikhtiar...

  Nasihat aku kt adik2 solat tahajjud + dhuha byk2,then dgr ckp ibu ayah..andai kata result korang xspt yg diharap jgn kecewa sgt, ni bkn pengakhiran,juz permulaan baru korang...n andai dpt kos yg korang xmnt dinasihatkan utk masuk Asasai ( Foundation ), n korang perlu tahu ada beberapa U yg korang leh mtk tukar kos once korang dah masuk sana ( tp terpulang kpd kelayakan ) ...

K semua,all da best ya!


Share:

12 comments:

  1. apakah entry kali ni..? kasi takut saja.. *kriuk kriuk* haa.. InsyaAllah. Amin :D

    ReplyDelete
  2. saya berdebar tunggu result sem 1. keluar bulan nie jugak. huhu thanks sharing mr cool =)

    ReplyDelete
  3. Setuju sangat dengan entri ni.

    Saya ada kawan yang result SPM dia mediocre je. Tapi bila masuk matrix, dapat 4 flat. Sekarang buat medic JPA sponsor.

    ReplyDelete
  4. macam ayah ee kata. spm is not eveything but somethg. so kalau tak berjaya pun the answer is not gagal dalam kehidupan. kan.
    hehehe. anyway. im so nervous nak tgk result. hiks

    ReplyDelete
  5. Ouh My Result !! Ya Allah. Seramnya :3 Semoga dapat yang terbaik. Huhu

    ReplyDelete
  6. heee,tetiba rasa bedebar baca entry ni >_<

    ReplyDelete
  7. Yup, spm tu xde pape, semuanya bergantung kepada nasib. Even dapat result gempak pun tapi kalau Allah dah takdirkan bukan rezeki kita utk belajar apa yg kita nak, tak jalan jugak. Dulu time amik result tak rasa pape pun, dah dapat result baru terasa 'terkejut' kot.

    Btw, all the best to spm candidates 2012 including my sister :)

    ReplyDelete
  8. Wohooo ! Gila ketaq , hmm betul , saya setuju !

    ReplyDelete