" A year from now you may wish you had started today "

04 June 2014

Fakta Hari Ini ; Jaga Tepi Kain.

Bangsa Melayu memang juara ngan sikap jaga tepi kain orang,dr budak sekolah sampai la mak cik2 kt kampung,or golongan professional.Tapi nape eh kita suka sgt nk jaga tepi kain org?

1 ) Dengki Ngan Apa yg Org Lain Ada.
- Biasa la manusia xpernah cukup ngn apa yang diri sendiri ada.Kalau boleh pe yg org lain ada nak jugak ada kt diri kita.Biar diri sendiri xde asalkan org lain xdpt juga.Kalau org lain beli kereta baru mula la cakap menang loteri la,pelihara toyol la,kereta pinjam bank la,bodoh btul! Rezeki dia biar la..kalau dia pinjam bank or apa bukan ko jd penjamin pon.



2  ) Nak Tutup Kelemahan Diri.
- " Eh eh,makin cantik la Si Siti aku tengok,aku dengar dia pakai susuk,arwah nenek dia yg wariskan ". Haa ni salah satu contoh,org cantik dia mengata,org hodoh pon dia mengata.Sebab nak tutup nanah dan jerawat di muka sendiri apa lg mula la mengalihkan perhatian org ramai kpd org lain.Aduhai,kita manusia ni ada kelemahan dan kelebihan sendiri,bila kita jaga aib org,Allah akan jaga aib kita,tp bila kita buka aib org,tgk la nanti ALLAH AKAN BUKA AIB KITA LAGI TERUK.



3 ) Nak Jadi Famous/Perhatian Orang.
- Kalau ada pape gosip yg hangat dia la yg paling cepat tau,paling cepat sebar fitnah,Ratu Gosip.Puii.Ye la,nak harapkan muka tak cantik,badan lak cam tong gas,belajar bodoh cam Pak Pandir,camne nk jadi famous melainkan ngan cara jijik iaitu mengumpat dan menabur fitnah.



Baguslah,teruskan jaga tepi kain orang yang berlubang sebesar syiling seposen,tak payah tutup kain ko yang koyak rabak sampai nampak anu tuu...Teruskan fitnah sesama bangsa kita,sesama agama,biar kita semua hancur dan rebah bersama..Lose-lose situation..-END-




p/s ; Orang yg paling jeles ngan diri kita ialah orang yg paling nak jadi seperti kita..Never hate jealous people,they are jealous bcoz they think u are better than them.

Share:

7 comments:

  1. busy bodylah kan..lumrah manusia yang tak pernah puas dgn apa yg ada,banyakkan bersyukur dan lama2 dengan sendiri akan terhakis naluri jahat dalam jiwa, Insyaa Allah..:)

    ReplyDelete
  2. manusia sekarang sibuk nak tahu pasal orang lain.

    ReplyDelete
  3. Biasalah tu, manusia >< MAcam-macam

    ReplyDelete
  4. yeah, i know how it feels bila ada org pi bgtau kat org lain psl kita, and apa yg dia bgtau tu salah.. org yg sampaikn cerita tu tk tau full story.

    and sakit telinga bila dgr seseorg memburuk-burukkn psl org lain.

    ReplyDelete
  5. hhaa...dah nama manusia..hahaha... XD...

    ReplyDelete
  6. Manusia ni memang macam-macam ragam

    ReplyDelete
  7. ramai je org2 mcm nie.. kadang2 malas nak ngadap perangai yg tah pape tu.. sabo je la..huhuhuhu

    ReplyDelete