" A year from now you may wish you had started today "

04 June 2014

Info Medik ; Barah Payudara?

Tiga hari lepas ada member aku whatssap bertanyakan pasal barah payudara (breast cancer ).Katanya dia bimbang ngan benjolan ( lump ) yang ada kt buah dada dia.Dia risau kot2 benda 2 ialah cancer.Aku xde la tau sgt benda ni,juz cikit2 boleh la.



Aku tanya dia gejala2 lain sebab nak bezakan breast cancer ngn fibrocystic yg selalunya org konpius.Aku dpt tau yg dia nak dtg bulan dan mula terasa sakit di kedua-dua belah payudara dia,benjolan 2 bergerak bila dipegang.

Kanser payudara merupakan kanser pembunuh no 1 di Malaysia,dan 1 daripada 19 wanita di Malaysia mempunyai risiko menghidap penyakit ni.So penting utk kita wt self examination utk detect penyakit ni utk dr kita sendiri.Jom kita cuba bezakan ;

( A ) Fibrocystic ;

- Cyst ( sista ) ialah benjolan yg mengandungi clear fluid.
- Ianya tidak berbahaya ( benign ).
- Kecil,tapi boleh membesar sehingga 2-3 cm.
- Mungkin 1 atau banyak,dan mungkin terdapat pada 1 atau kedua belah payudara.
- Gejala dia berbeza antara wanita tau,ada yg juz rasa kurang selesa,dan ada yg rasa sgt sakit.
- Kesakitan dialami terjadi bila dan dtg bulan,beransur hilang bila dan period.
- Biasanya utk rawatan juz ambil pain killer je,ada juga ambil ubat utk hormon,tp xelok sbb ubat 2 blh menyebabkan kanser rahim.

( B ) Barah Payudara ;

1-Benjolan.

- Bawah kulit ( bukan cm cyst kt dlm ).
- Sebesar kacang tanah.
- Selalunya hanya di sebelah payudara.
- Benjolan tak bergerak bila dipegang.

2-Perubahan Puting ( Nipple ).

- Puting masuk ke dalam ( retracted ).

3-Perubahan Warna Kulit.

- Kulit payudara mcm limau purut ( peau d'orange ).

4-Kemerahan ( rash ) dan bengkak di sekitar payudara.

5-Keluar cairan darah atau keruh melalui nipple.

6- Kesakitan yg dialami di payudara not related to period ( PMS ).Mksdnya sepanjang bulan sakit,bukan time nk dtg haid je.



Kalau ada yg salah tlg betulkan ya,sy budak baru belajar..Hehehe..


p/s ; Member aku g check kt hospital dan alhamduliLLAH doc cakap bukan kanser payudara,alhamduliLLAH.



Share:

8 comments:

  1. wahh~ perkongsian yang hebat.

    erm, Kenapa ana xbole buka shoutbox tu eh?

    Anyway, jom baca entry besh. Hihi

    http://funnyvelove.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Takut betul dengan isu kanser payudara nie dik.
    Kita perempuan nie memang berisiko tinggi terhadap kanser.
    Semoga kita sentiasa dilindungi.

    ReplyDelete
  3. wah...makcik aku pun pernah kena kanser payu dara....selama 2 tahun dia merana.....huhu..tapi skrg dah tak de dah...doktor pun kata tak boleh dah bantu makcik aku ni ..first2 tu...sbelah payu dara makcik aku dah kena buang...tapi penyakit tu tetap datang balik..huhu T^T

    ReplyDelete
  4. Wah nice info and knowledge for us, especially woman :)

    ReplyDelete
  5. tq utk info ni. tkut gak bila di fikirkan kalo terkena pada diri kita sniri

    ReplyDelete
  6. good info, aku dengar org lelaki pun boleh kena juga.. betul ke?

    ReplyDelete
  7. takutnyee.. kadang2 risau jugak.. haishh.. btw thanx info ye.. banyak membantu.. :)

    ReplyDelete
  8. iskk...tkut rasa...klu rasa pelik2 psl lain pon isau je...

    follower #347

    ReplyDelete