" A year from now you may wish you had started today "

22 June 2014

Perjalanan yang Wajib Anda Lakukan di Usia 20an

1 ) Road Trip ngan member2 rapat.

kalau dpt van camni kira ok sgt dah 

Keluar jelajah ngn member2 dlm 4-5 org selama 7-10 hari.Kalau boleh biarlah naik van or Mpv baru besh sbb leh muat ramai orang n barang.Bawa sekali khemah,gitar,bekal2 kot2 la nk bermalam kt tempat2 yg nature.Juz masalah ialah kenderaan la sbb kitaorg student lg,lagi pula keluar rumah berhari2 pastu gi tempat jauh2 lak.Tapi kalau semua ok kira settle la ya!

Tempat cadangan ; Jelajah semenanjung,dr Kelantan - Kedah - Perlis - Pinang - KL - N9 - Melaka - Johor - Pahang - Terengganu.

2 ) Mendaki Bukit/Air Terjun.

Aktiviti ni besh lakukan berkumpulan.Menikmati flora & fauna,cehhh...leh daki bukit & mandi air terjun sekali.Even time sekolah menengah dl dah beberapa kami gi.tp cam xpuas la sbb ye la kt sekolah dulu terikat ngn peraturan n aktiviti dah diatur utk kitaorg,tidur lam dalam khemah bentuk A nyamuk memang ada 3 juta! Kali ni nak g n sewa chalet la baru besh!

Tempat cadangan ; Gunung Stong,Lata Tembakah,Lata Belatan,Bukit Bakau ( semua ni area Kelantan & Terengganu jer )

Lata Belatan
Lata Tembakah

3 ) Seminggu di Pantai/Pulau.

Pulau Sipadan

Ni boleh jgk g ngan member,tp bagi aku nk try g sensorang la,bukan sbb anti-sosial,tp nak jugak merasa ketenangan abadi berseorangan,chewahhh...

Tempat cadangan ; Pulau Perhentian,Pulau Redang,Pulau Tioman,Pulau Sipadan.

Pulau Tioman

4 ) Menjelajah Himalaya.

Ni paling ekstrem dan mencabar! Tapi orang lain buat xkan la kita xleh kan? Malaysia Boleh!



5 ) Travel Berseorangan di Eropah

Aku pernah gi Europe tp ngn member la.InsyaAllah ada peluang nak gi sorang2 lak.Jeles tgk member aku g sorang2 je,kalau yg laki xde hal sgt,ni pompuan beb!

6 ) Jelajah ngan Drive Sorang2.



Ni pon perlukan keberanian & persiapan yg rapi jgk.Kereta msti servis baik punya,planning kena cun,GPS kena on,then jalan! Bawa diri ke mana aku nak g,mungkin jumpa ngan sedara mara & member2 yg berselerakan kt Malaysia ni,tulis psl kisah perjalanan.

7 ) Haji & umrah.



Aduhai,ni patutnya no 1,tp biasa la darah muda kan.Ada yg kata xde duit lg,xmampu lg,belum dpt panggilan,alaa..alasan semua 2,yg ko g lepak tempat lain leh lak,ni utk agama terus jadi susah kan.Allah..insaf ( kata kt diri sendiri ) haha..



p/s ; Aku dah 23 skang,tp byk lg benda yg aku teringin nak buat still xtercapai.Tp aku kira umur ni plg ideal utk g jalan2 n enjoy kan,ye la masa ada,sihat ada,kuat ada,member ramai,duit pon ok la ada ( even xde la kaya )..Kagum tgk ngn mat & minah saleh travel sorang2 ngn beg besar..mmg mrk dididik brsikap berdikari,sbb 2 bangsa mrk berjaya.. So apa lg geng,jom kita jelajah!

Share:

16 comments:

  1. Memang menarik... KN pun teringin nak jalan2 cam tu... cuma masa zaman 20an dulu tak sempat! Sekarang dah kawin dan ada anak, keluarga perlu diutamakan... Nak pegi bercuti kat mana2 tak sampai hati nak gi sorang2...

    ReplyDelete
  2. Memang teringin sangat nak buat benda-benda macam ni. Tapi, bab drive tu, tak bolehlah. Saya takde lesen.

    ReplyDelete
  3. baru 23 . muda lagi. tapi kita memang patut menjelajah seluruh dunia. makin jauh kita berjalan , makin kita dapat lihat kekuasaan Allah yang mencipta seluruh alam

    ReplyDelete
  4. Ada yg belum buat, ada yg dlm planning, ada yg dah buat. Yupp, waktu muda2 macam ni lah nak explore dunia. Tapi kalau dah kata student memang bujet tu kena simpan dari awal. Seronok lagi dapat pergi dgn member yg kaki travel & gila2. Tiki, nanti kalau dah sampai ke melaka, roger2 la. Hehe

    ReplyDelete
  5. Muda2 ni mmg patut buat apa yg nak dibuat dengan kawan2. Dah dewasa, dah kahwin, sampai masa dgn pasangan plak, dah kurang masa dgn kawan2. Hehehe....

    *Singgah bw petang + follow tuan rumah + klik mr.nuff (^^,)

    ReplyDelete
  6. Teringin juga nak buat semua ni kalau ada duit. Bab travel tu, lebih suka sendirian dari beramai-ramai..hahaha.. xD Niat dihati nak buat umrah di usia yang muda ni..hurmm..Insyallah.

    ReplyDelete
  7. wuhuuuu bestnyaaaaaaaaaaa hihihihi

    ReplyDelete
  8. setuju Thiqi,untuk perjalanan diatas sangat sesuai ketika usia muda sebegitu,tenaga masih kuat dan yang penting komitmen belum ada..

    ReplyDelete
  9. wah bestnya, teringin juga nk buat smua tu, klau ada rezeki lbih..In Sha Allah..:)

    ReplyDelete
  10. inshaAllah , nak sangat buat haji dan umrah di usia yg muda kan :) travel ke eropah tu paling teringin and take a vacation pergi pantai yg best2 :D

    ReplyDelete
  11. teringinnya nak jalan2 macm nie..huhu..

    ReplyDelete
  12. pengen banget, tapi terbentur masalah dana :D

    ReplyDelete
  13. Bestnya bercuti lama lamaaa! Hehe tapi budget kena banyak ni kalau nak laksanakan

    ReplyDelete
  14. uoohhh suka travel orangnya ;)

    ReplyDelete
  15. Macam best :) Kite masih sekolah ^^ Tunggu la.. hahaha

    ReplyDelete
  16. semua mcm da perah wat..
    kcuali Haji n umrah tu..hopefully one day..Aminn..InsyaAllah =)

    ReplyDelete