" A year from now you may wish you had started today "

23 November 2014

Kuching & Kota Kinabalu

(Ni entry psl throwback jgk.)

Memang dah lama 'mengidam' nak pergi jln2 kt borneo,just sebelum ni xde pulus dan xde peluang.Lagipun xde keberanian sgt,Ye la mahunya x.jauh + xde member sana.

Nasib baik la skang ada member sana + tiket aku beli awal,mmg murah.Pe lg air asia la.Direct flight Kota Bharu - Kuching ( rm78 ) , Kuching - Kota Kinabalu ( rm 49 ),Kota Kinabalu - Kota Bharu ( rm128 ).

5/8/2014 ( Selasa )

Sebenarnya malas nak g jln2 dl,memandangkan aku baru samapai Malaysia x sampai 2 minggu,tapi amik keputusan utk g je sbb membazir lak tiket dah beli.Hari bekerja biasa la family aku semua xde rumah,so aku minta member aku si Nasrun utk hantar aku ke airport.Pe guna member kalau x blh dipergunakan kan? hahah..thanks Yong,member aku sejak tadika then sekolah rendah sama2 ,sekolah menengah pun sama2.

12.30 pm ; Nasrun dtg amik aku kt rumah.

2.20 pm ; Flight aku. KB - Kuching.

4.20 pm ; Member aku Pudin dah tunggu,sebelum ke hotel kami makan kt Oldtown.

6.00 pm ; Check in hotel bajet,River View Inn. ( Pudin suruh aku duk kt Unimas je ngn dia,tp aku segan )

8.00 pm ; Aku keluar dinner pastu balik bilik n rest je.Esk baru mula jalan2.

6/8/2014 ( Rabu )

sepinggan rm5.50 ( mee jawa spesel )
9.00 am ; Mula2 sekali cari kedai utk sarapan.Susah nk jumpa kedai melayu,so aku tanya polis pelancong je kt Waterfront 2.Katanya ada kedai famous mee jawa kat sana.

10.00 am ; Chinese Muzium,Muzium Sarawak,Textile Muzium,Waterfront.




11.30 am ; Pudin & Atin amik aku bawa pergi Cultural Village.

12.45 pm ; Tiket utk local student rm15,tp sbb aku pakai international student card so rm30.


berbelit2 kaki aku ni haaa




Mmg besh gila tempat ni.Siap ada show.Berbaloi2.

7.00 pm ; Baru sampai bandar Kuching.

9.00 pm ; Hampir terlelap, Nabil ( member sama belajar mesir then dia pindah Malaysia ) col aku.Ajak tgk wayang.Guardian Of the Galaxy,trbaik wo.

7/8/2014 ( Khamis )

10.00 am ; Cam biasa Pudin yg bawa jln2.Hari ni kami ke Bau.

11.30 am ; Gua Angin.Gua Pari.Tasik Biru.






5.30 pm ; Bertolak pulang ke Kuching.Malam tersebut aku bermalam kt Unimas,bajet punya pasal.

8/8/2014 ( Jumaat )

Hari ni last kt Kuching.Sempat singgah kt kedai kek lapis & Taman Sahabat.



5.00 pm ; Dihantar ke airport.Flight ke Kota Kinabalu jam 8 pm.Bye2 Kuching.Thanks byk2 Pudin,Atin & Nabil.
Share:

14 comments:

  1. Woahhhh best nyer ! >< teringin nak ke sana gak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa...elina kan dh dkt sarawak...mesti leh g slalu..

      Delete
  2. suka baca,tp font kecik sangat , so akan menganggu tumpuan nak baca.. sorry to say.. heeee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ya ke kecik nana? kot2 nana ada hypermetropia x...klu kecik nt sy besarkan ea..thanks nana

      Delete
  3. Amboi datang sarawak tak cari cik akak..hihi..
    Dapat juga cik akak bawa pusing bandar sibu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak cik akak..sy singgah kuching je..nt len kali sy g sibu lak..

      Delete
  4. seronoknya dapat jalan2 tengok negeri orang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hujan emas di negeri org..hujan batu d negeri sndiri...cuti2 malaysia..

      Delete
  5. kek lapis sarawak teringin nye laa hai...

    ReplyDelete
  6. kalau duduk area waterfront tu leh g sebrang sungai naik perahu tambang...kat situ byk kedai makan org melayu...de foodcourt kt situ...sy pon selalu beli kek kat keai mra nih...kek dia moist..sedap...lupa nak ckp...selamat dtg ke negeri kami...hehehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..xsempat g la seberang 2...insyaAllah g len kali deanna bawakan k..hehe..betul2..kek dia rm10 je..blh rasa lak 2,semua sedap2..xtau nk pilih mana 1..

      Delete
  7. kek lapis sarawak.... yummy... nanti pergi lagi, belikan anis kek lapis sarawak ye.. hihi...

    ReplyDelete