" A year from now you may wish you had started today "

27 November 2014

Panjat Gunung Tertinggi

nama gunung ; Gunung Stong
lokasi ; dabong,kelantan
tarikh ; 31/8/2014
peserta ; 3 orang + sorang mamat ranger
ketinggian ; 1422 meter
status ; air terjun tertinggi di Asia Tenggara

Dah lama benar xmasuk hutan,kebetulan Azlan & Judin free hr 2,pe lg misi menakhluki gunung stong.Xde preparation sgt tangkap muat je.

Memandangkan lama aku x bersenam tkt jgk cramp ke pitam ke,ranger mtak jln pelan2 je.Tp kami main redah je,tak berhenti pon.Terkejut ranger sejam lebih dah sampai puncak,katanya org len selalunya 2 jam lbh.Mau tak nya,tongkat ali rahsia kami.hahaha..




Ranger ni duk citer benda misteri kat sini,katanya ramai yg terjatuh time panjat gunung,mayat hancur.

Pastu dia ada ckp ada yg sesat sbb xpakai khidmat ranger or tertinggal kt belakang,pastu ada org berpakaian putih tunjukkan jalan kt diorg.Ramai jg yg hilang pastu xjumpa2..

Kami cerita jg pengalaman kami masuk hutan dl,yg mana salah sorang ahli kami hilang,pastu dijumpai dirasuk ( baca kat sini ).Ranger ckp mmg la kalau msk tempat2 camni kena berhati2,mulut kena jaga,xleh ambil barang sebaranga.Ye la encik ranger,kami mmg biasa sgt dl.



Sempat camping kejap je,sbb hari nak hujan.Korang tau2 la kt air terjun kalau hujan mmg dasyat.Lumpur sampai ke lutut,air deras.

Nak dijadikan cerita otw turun hujan turun tiba2.Sbb nak cpt sampai kami xikut jln hutan,kami golonsor ikut laluan air terjun,kalau tergelincir org plg belakang alamatnya semua ....tau2 la ya...Alhamdulillah akhirnya selamat sampai,baju xpyh ckp,mmg basah kuyup mcm terjun sungai dah.

Share:

26 comments:

  1. Isk isk..cik akak panjat2 memang tak lah..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nape cik akak..gayat ke..hehe

      Delete
    2. Cik akak tak gayat..tapi tak suka hutan..sebab banyak pacat..serangga...kumbang..seram.nyawa cik akak dibuatnya...nangis..haha

      Delete
  2. Pasal kotak.komen tu...cuba pergi dashboard...klik bhgn setting...cari bahgn post n komen...adik setting kat situ je..

    ReplyDelete
  3. as'salam..
    beshnye jungle tracking+pnjt gunung..xpernh wat aktvt cenggini..huhu dulu sgt pasif..skrng aktif xde plak yang dan nak mengajak.. >,<

    ReplyDelete
    Replies
    1. dl sy slalu jgk aktvt camni,skang dah slow sgt,skt urat...haha..tp kalau yaya nak blh je kita panjat gunung tahan jom

      Delete
    2. skt urat???umo bape...?haha ;p
      boleh je lau ad kelapangan kann..xde hal..heee

      Delete
    3. umur xsmpai 50 lg...tp biasa la zaman skang...ehem

      Delete
  4. Dulu selalu join aktiviti panjat gunung yang sekolah buat, but now busy je T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe nt free or weekend blh la wt aktvt cmni..

      Delete
  5. seronoknye kalau leh main kt air terjun tu kannn....mesti sejuk airnyee....(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sejuk...mula2 kaki je dlm air..pastu bila dh berendam ok la..

      Delete
  6. berapa tinggi air terjun tu?

    ReplyDelete
  7. gambar cantik2..! dapat cuci mata tgk gambar pun bagus juga..
    saya suka jga panjat memanjat tp 'lemah' sikit,selalu ketinggalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe je ketinggalan,bkn nk lumba lari or marathon..juz sambil2 menikmati flora & fauna n menghirup udara segar gituu

      Delete
  8. Replies
    1. jom la cik belbel panjat gunung sama2..gunung ledang pula..hehe

      Delete
  9. saya x penah panjat gunung... ehe.. macam2 dugaan ye =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. elina try panjat gunung guna motor..msti lg power..hehe

      Delete
    2. gune motor?? first time dengar..hahha... :P

      Delete
  10. best nye panjat gunung... release tension... huhi..

    ReplyDelete
  11. Taktau pulak pasal Gunung Stong ni eh? Hehe wahhh hebat hebat. Nad tak pernah lagi mendaki hehehe

    ReplyDelete
  12. Gunung Stong...dekat kampung saya :)

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete