" A year from now you may wish you had started today "

16 January 2015

Mimpi Tanda Penyakit?

Bak kata orang tua2 mimpi ialah mainan tidur,kalau yg lebih advance kata kita akn mimpi benda yg kita selalu buat,atau ingat.Tetapi,bagaimana jika dikatakan yg mimpi boleh memberikan petanda penyakit yg kita alami?Tahyul ni....tahyul...Itu org yg berfikiran sempit.Zaman dulu pun org kata penyakit spt TB,Cacar air,kusta,bla bla ialah krn perbuatan syaitan,then microscope djumpai dan hasilnya penyakit2 yg dialami adalah dsebabkan virus,bacteria etc..

Seorang saintis di Loughborough Univ., Prof. Jim Horne membuat kajian berkenaan hubungan antara mimpi dan penyakit yg mungkin dialami seseorang.

1 ) Mimpi Ngeri - Sakit Jantung,Migraine,Tak cukup tidur


Sakit Jantung ; Kajian menunjukkan org yg mempunyai degupan jantung xsekata berisiko 3x ganda untuk mimpi ngeri,dan yg mempunyai sakit dada 7x.
Migraine ; Sakit kepala menyebabkan perubahan pada otak.

Pernah x korang terjaga tengah2 mlm dan lumpuh seluruh badan,rasa macam ada org tekan kt dada ( sesak nafas ) untuk beberapa minit.Berita baik ini bukan angkara hantu.Berita buruk ialah korang mungkin ada sakit jantung.

2 ) Mimpi Diserang atau Dikejar - Alzheimer's ( Nyanyuk )



Ni disebabkan REM sleep behaviour disorder yg mana pesakit sampai terbawa2kan mimpi dia ke dunia sebenar ( mengigau ) hingga menyebabkan kecederaan kpd pasangan atau diri sendiri.Hal ini berlaku sbb ada kerosokan pd otak pesakit.

3 ) Terjaga Awal - Makan makanan berlemak dan berkolestrol,stress,sedih,overweight

4 ) Mimpi yg Aneh - Alcohol,Infection,Menopause



Scr peribadi aku selalu mimpi benda pelik2 bila demam,contoh ; barang2 dlm bilik bergerak dan bercakap,bumi seakan2 berpusing etc.Scr saintifik benda ni berlaku sbb bila kuman masuk dlm badan kita,Antibody dlm badan akn lawan kuman2 ni dan pada masa yg sama akn meningkatkan slow wave sleep ( pe benda aku pun xtau ).

5 ) Mimpi Berkenaan Seks - Daya Kreativiti Meningkat.



Share:

12 comments:

  1. wahhh...
    no komen la utk ni..sbb xsama pndgn..eheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..its okay to differ..dah biasa..cuma apa pndangan cik yaya?

      Delete
  2. saya no 1 kot.. sakit jantung? Ya Allah, harap x ada. tapi migrain memang ada --'

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jd betul boleh jadi xbetul...teori je ni..elina xde kot skit jantung sbb masih muda n xde special habit..hehe..migraine small matter je..ambil ubt ya..

      Delete
  3. Salam hi tiqi! Lamanya dah tak singgah sini....

    ReplyDelete
  4. dari segi logik akal macam nie memang betul ape tiqi cakap.. tapi sebahagian kadang2 mimpi pelik2 bagi alamat jugak utk kita tahu berkenaan perbuatan khianat.. anis ckp berdasarkan pengalaman.. jangan marah mr cool yg always cool..peacee... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul2..mimpi kdg2 bg alamat..mcm mimpi berada tmpt kotor,mimpi jatuh tmpt tinggi,mimpi makan benda xelok...alamat kena santau la 2..

      Delete
    2. ye betul.. bab ade kat tempat kotor memang berlaku..hurmm.. akhirnya dapat tahu ade org khianat satu family.. sabo je la.. nsib baik cepat2 pegi berubat..

      psst: pos mcm nie anis bagi kawan2 bace.. dieorang lebih faham sekarang.. :)

      Delete
    3. aishh..org melayu ni xabis2 ngn dengki..sikit punya hal terus hantar santau,hantar jin..sbb 2 la kita masih ketinggalan sbb dengki ni la..mohon Allah lindungi kita semua..alhamdulillah klu anizz n family dh ok

      Delete
  5. Saya masa PMR dulu mimpi amek periksa Hehe, penat sangat. Then baru2 ni, time tengah tidur tiba-tiba terfikir pasal nak siapkan homework cuti sekolah . Yang peliknya .......saya dah tak sekolah.Haha, terconfuse antara menganggur dengan school holiday. Hehe

    Dan petang tadi pula ada mimpi merepek ala2 sinetron Indonesia. Kalau tak silap, saya siap ada anak dan suami lagi. What in the world....

    ReplyDelete