" A year from now you may wish you had started today "

04 February 2015

Aswan & Luxor

Ikutkan hati cuti 2 minggu winter kali ni aku malas nk g mana2.Nak duk rumah main game je.Tapi Pok Nik ngn Nuryn yg duk desak aku ikut diorg g belayar naik kapal,siap ugut kalau aku x g diorg semua cancel jgk,pe hal?

So last minute punya keputusan aku join,kesian lak ngn member2.Lagipun aku xpernah cruise kapal ni.Cam besh je.

Lokasi ; Aswan & Luxor
Tarikh ; 30/1/2015 - 2/2/2015
Harga ; 1350 LE ( RM 675 )
Tujuan ; Percutian santai,melawat tempat bersejarah

30/1/2015 - Check in bilik,Botanical Garden,Nubian Village

Bilik atas kapal ni nk kata mewah sgt xde la,biasa2,tp ni yg terbaik kita dpt cari ( 5 Star ).Aku dpt sebilik ngn Adiy.



tgk sunset kt dek kapal
mkn xrisau..open buffet 3x shari

Malam lak kami naik kapal layar ke Botanical Garden & Nubian Village.Gambar xbyk sgt sbb gelap amik yg mana sempat je.Nubian Village ni 1 perkampungan asli yg mn penduduk diorg pelihara buaya.Pe hal?

ngn Adiy ats kapal layar
31/1/2015 - Kom Ombo Temple

Kuil ni diorg buat utk pertuhankan dewa burung & dewa buaya.


view dr bilik kami
1/2/2015 - Haweisya Esna,Abul Hajjaj Mosque,Luxor Temple

Dekat nk sampai Haweisya Esna ada perahu mendekati kapal,diorg dtg jual shawl.Kalau mat saleh or foreigners yg xtau ckp arab mmg harga kena kow2 la.Ada sampai kena 25 usd ( rm75 ).Kalau bdk2 msia mmg diorg cam 'Malezi..malezi ! Taal.Hamsin bas' ( oii Malaysia..mai 50 le je ) .Tapi kitaorg tawar lg sampai 30 le ( rm15 ).


Luxor Temple
2/2/2015 - Hatshepsut Temple,Karnak Temple,balik







p/s ; sweater itu je yg bawa...kikiki



Share:

11 comments:

  1. Wow untung...jejalan atas kapal eh..kiki

    ReplyDelete
  2. Ade rase fefeeling naik titanic tak? Haha
    Naik cruise memang mahal eh?

    ReplyDelete
  3. tingin gak nk cruise....hihihih

    ReplyDelete
  4. owhh..ni yg gambar kat ig tu..hahha..lambat bace storynye...hihi... nice view.. :)

    ReplyDelete
  5. baru nak tanye pasal sweater tu..nasib baik dh jawab..hahah :P

    ReplyDelete
  6. Bestnya.. melawat tempat-tempat bersejarah :) Hadeh.. Temple Hatshepsut.. (betul ke eja) Manusia yang amat disanjungi tapi paling pening nak hafal namanya yang akhirnya diingati sepanjang zaman sebab membazirkan banyak masa menghafalnya tapi peperiksaan tak keluar pun xD

    ReplyDelete