" A year from now you may wish you had started today "

25 March 2015

Suka Cari Salah Orang



Sudah rmai aku jumpa spesis org cmni,Kalau nk dikategorikan mrk mungkin dlm golongan 'uncategorized' , atau 'miscellaneous'.Selalunya dia akn dtg dgn pakej 'suka cr salah + suka bersangka buruk '. Org 2 pakai make up tebal dia bising,org pkai selekeh dia bising,org dpt marks tinggi dia kata meniru dpt marks rendah kata xpandai.Pehal?

Ada juga jenis 'ustaz pilihan' yg suka tanya ibadat org?,' eh enta puasa sunat x hari ni' , ' ko solat subuh x td ? ', ehhh...benda fardu ain dh tau wajib kita sangka baik je la msti la dia tunaikan , andai kata dia xsolat subuh hr trsebut mungkin dia trlwt bgn..adapun hal sunat xpyh tanya benda 2 pilihan,jgn la duk buat muka busuk..jgn berselindung d balik soklan yg nampak 'alim2 kucing' sedangkan aib org kita jgn dibuka...



Org ni jd cmni sbb nak tutup kelemahan diri dia sendiri.Umpama terkentut di dalam lif dia cpt2 tutup hidung dan tgk org sekeliling ngn pandangan curiga.

“Some people find fault like there is a reward for it”.Btul sgt kata Zig Ziglar.Apa yg kita dpt ngn cr buruk org,alangkah baik kalau kita cr buruk n lemah kita.'dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang' (Al-Hujuraat 49:12)..



Share:

7 comments:

  1. kdg rimas dgn org jenis cenggitu kan....semua benda tak betul...huhuuh

    ReplyDelete
  2. I was very encouraged to find this site. I wanted to thank you for this special read. I definitely savored every little bit of it and I have bookmarked you to check out new stuff you post.
    pediatric dentist in india

    ReplyDelete
  3. ade je sekitar anis nie tiqi..kadang2 rimas pon ade..haishh...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..lame tak jengah sini..sihat ke org di Mesir sane? :)

    ReplyDelete
  5. kena terima pandangan tersebut dari sudut positif jelah :-)

    ReplyDelete
  6. tak suka dgn org yg mcm tu. Kalau parents/ family yg tanya mcm tu tak pe la, sbb sayang dan ambil berat. tapi tanya utk judging. entah pape je tanya soalan personal mcm tu

    ReplyDelete
  7. Betul tu. Entri ini banyak memberi kesedaran.. Yun Sing ada ke berkelakuan camni? .__.

    ReplyDelete