" A year from now you may wish you had started today "

10 May 2015

Hukum Sambut Hari Ibu Haram?

Dua hari lepas adik aku Shila tanya 10 Mei Hari Ibu ke x.Aku xpasti so aku search kt google,ternyata mmg kt Malaysia kita sambut Hari Ibu pd hari Ahad kedua dlm bulan Mei.So aku amik kesempatan utk wish slmt hr ibu kt mama aku smlm,siap ngn hntr gmbr n ucapan skali.



 Tapi duk sosek2 camni ada yg masih menimbulkan ttg hukum menyambut hari ibu.Ada yg kata haram dgn alasan ianya berasal drpd adat pemujaan Yunani Purba yg memuja Cybele ( ibu dewa dewi yg agung ).

Nak tanya balik,dlm ramai2 kita yg sambut Hari Ibu semalam berapa ramai yg tahu akn sejarah ni?Ada sape2 yg memuja Cybele? Ada kita buat upacara pemujaan yg sama cm org kristian ? 

Jawabnya tak..aku pun baru je tahu sejarah hari ibu ni.Lagi pula kita xde buat upacara yg haram,xde pemujaan dewa-dewi etc.Tidak lain kita cuma mengambil kesempatan utk 'wish' kt ibu kita ,belanja mrk makan,ataupun belikan mereka hadiah.Jadi di mana haramnya andai tujuan kita utk mengembirakan hati ibu kita dan mengingati jasa mrk.

Aku cukup hairan dgn pemikiran segelintit org yg asyik mencari salah dan silap.Mrk menilai sesuatu benda dgn 'negativism glasses'.Kalau ada 999 kebaikan dan 1 keburukan,org ini akn nampak 1 keburukan.Jumud dan konservatif.Bersihkan kacamata mu yg berdebu,InsyaAllah kebaikan yg kalian akn pandang pd ssuatu benda.

Selamat HAri Ibu mama..Thanks for everthing..

Share:

1 comment:

  1. Hari Ibu dengan Hari Bapa mempunyai sejarah yang sama ke?

    ReplyDelete