" A year from now you may wish you had started today "

10 July 2015

Apa Erti Kebahagian Pada Anda?

Sebulan lepas aku tgk movie Hector and the Search for Happiness.Cerita ni xde la bajet tinggi,xde famous sgt,tp plot dia sgt2 menarik.




Ia mengisahkan seorang psikiatris ( Doktor Sakit Jiwa ) yg merasakan dia sndiri x tahu pe erti kegembiraan n kebahagian even dia cuba utk merawat org yg sedih & murung.

So dia ambil kputusan utk prgi travel ke seluruh benua dgn harapan brtemu erti sebenar kebahagian.Gitewww..So dlm pengembaraan dia brtemu ramai org dan definisi kebahagian pd individu & situasi masing2.Setiap kali dia akn menulis senarai kebahagiaan itu.

1) Making comparisons can spoil ur happiness.




- Kita selalu mmbandingkan apa yg kita dpt ngn pe org len dpt.
- Dan org yg kita bandingkan 2 ialah org yg dpt lebih drpd kita,nape kita xbandingkan ngn org yg dpt kurang dr kita biar ada rasa bersyukur.
- Selalu jgk kita bandingkan antara org len,contoh kekasih kita yg skang dan yg lama.

2) A lot of people think , happiness means being richer or more important.




- Mmg ni la tanggapan umum kan,mrk rasa dgn ada gaji 10-20 k sebulan baru la hidup akn hepi.Ya mmg duit penting,tp kena ingt duit ni mcm minum air laut,mkin diminum makin haus.
- Psl jd famous xperlu ckp la,berlumba2 nk jd artis skang.

3) Many people only see happiness in their future.

- Sekolah menengah kita anggap kt Uni. kehidupan kita akn lg ok.Tgk2 kt uni. byk esaimen n xsabar2 nk grad n keje.Bila dah grad ssh dpt keje n anggap bila dpt keje khidupan akn ok.Bila mula keje rsa nt dpt jadi bos baru better kot...camtu la seterusnyaa...hidup utk esk sampai bila2 xkan hepi..

4) Happiness could be the freedom to love more than 1 woman at the same time.




- Erkk ni susah sikit...no komen.

5) Sometimes,happiness is not knowing the whole story.




- Betul la,kita xprlu tahu semua perkara psl sesuatu or seseorang, sbb aib dan lebih dia akn mmbuatkan kita judge org 2.


Share:

3 comments:

  1. bersyukur dengan apa yg kita ada..berubah kepada apa yg lebih baik.. kunci kebahagiaan from my site..

    ReplyDelete
  2. kadang kadang down jugak..tak boleh elak.. tapi kite sendiri kena motivate diri.. positif tu penting..

    ReplyDelete
  3. Bersyukur paling penting. Bersyukur dan merasa cukup dengan apa yang kita ada dah cukup buat kita rasa bahagia.. In shaa Allah :)

    ReplyDelete