" A year from now you may wish you had started today "

17 November 2015

Ini Semua Salah Hantu!

Benua eropah dulunya pernah diserang 'syaitan' yg mengakibatkan 150 juta nyawa terkorban.Peristiwa ni dikenali sbg Black Death dan berlaku pada 1346-1353.Bukan main2 benda ni tau,hampir 40% atau lebih populasi di eropah mati disebabkan serangan 'syaitan' ni.Ini dikira masih baru,cerita lama 4000 B.C dulu telah ada manusia yg diserang 'hantu' dan kuncu2nya.Mangsa menjadi hodoh dan lumpuh.

Leprosy
Cerita di atas ialah slm microscope ditemui,yg sbrnya serangan 'syaitan' yg aku mksdkan ialah penyakit disebabkan bakteria.Yg pertama sekali ialah pnyakit bubonic plaque ( coz organism yersinia pestis ) dan kedua ialah leprosy ( a.k.a. Kusta )

gambaran peristiwa Black Death
Mmg dah adat manusia,apabila mrk tidak ketahui punca sbnr mulalah menunding jari kpd pihak lain.Dalam kes ni syaitan dan hantu menjadi mangsa.Mentang2lah hantu xdpt nak balas balik pe yg mrk ckp.

Sama juga dgn epilepsy ( seizure ) mudah2 ckp sawan babi,dulu kala masyarakat percaya pesakit dirasuk hantu ketika mangsa kejang.Pernah tgk cerita The Exorcism of Emily Rose? Si Emily ni mendakwa yg dia selalu trdengar bisikan syaitan,mimpi buruk,dan sering meracau.Ada kalanya suaranya bertukar garau.Akhirnya dia mati dan paderi gereja mendakwa dia mati dibunuh syaitan!

Sebenarnya Emily ni pesakit mental.Dia mngalami major depressive disorder dan juga psychosis kritikal.Suara dan rupa syaitan yg dia dgr & nampak ialah halusinasi,dia meracau disebabkan epilepsy.Manakala suara dia brtukar dan ckp merapu disebabkan dissociative identity disorder.Dia mati pula disebabkan brhenti amik ubat sakit mental yg dibekalkan doktor.

Org melayu kita pun xterlepas menyalahkan hantu.Mungkin lbh kerap berbanding bangsa lain.Kalau yg laki lemah2 badan , kepala asyik pening dikatakan trkena sampuk hantu.Padahal malas or rupanya ada kencing manis atau darah tinggi.Yang perempuan kalau andartu dikatakan trkena buatan org kasi xnampak anak gadis dia.Sbnrnya mungkin anak dia xpandai berhias or xde akhlak mana ada org nk msk meminang!

Ada juga cerita Pak Kaduk dan ikan tapah yg terkenal di Perak.Dikatakan Pak Kaduk trjumpa ikan tapah dan membelah perut ikn trsebut yg mengandungi emas.Lalu Pak Kaduk bersumpah yg dia dan keturunannya xkan makan ikan tapah,kalau dia langgar maka akan trjadi gatal2.

Dikatakan mmg benar keturunan Pak Kaduk akn mengalami ruam merah di badan dan gatal2 jika mkn ikan tapah.Bagi aku benda ni ada penjelasan medikal,Mungkin sekali ia berkaitan dgn alahan a.k.a allergic.Tapi xkan satu keturunan kot? Ya,ini pun ada penjelasan medikal,Penyakit genetik boleh diwarisi ( mcm saka la pula ).In short ada 4 jenis penyakit genetik,autosomal recessive,autosomal dominant,X-linked recessive,X-linked dominant.Kalau korang rajin search la sendiri ekk!

inilah 'saka' keturunan yg sy maksdkan ( Autosomal Dominant )
Walaupun aku medical student dan aku percaya pada logik dan sains.Namun aku juga seorang muslim yg berbangsa melayu.Hantu dan syaitan mmg wujud,dan nabi sendiri pernah terkena sihir buatan yahudi hinggalah surah al-falaq diturunkan.Dan adat resam org melayu haruslah kita hormati.Akan tetapi jgnlah sampai kita trlalu taksub hingga menyebabkan kita muncur dan konservatif!








p/s ; sama je perangai ngn puak2 yg asyik salahkan kerajaan dlm kebanyakan hal.Diri sendiri yg xnak improvise duk salahkan org lain.


Share:

9 comments:

  1. terbaca tgh2 malam la pulak,,haha

    ReplyDelete
  2. Memang masih ramai yang berfikiran macam tuu. Benda yang tak pasti puncanya semua dikatakan hantu laa, buatan orang laa.

    Sama laa macam kes alergik tuu. Macam saya asal Sarawak nie, tak boleh makan or sentuh patin katanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la elina.Padahal xtau nape,so ckp la hantu,mudah sbb hantu xdpt jwb.

      Ohh ya ke xdpt mkn ikan patin.sedap tau ikan patin.Makan je,tp ready siap2 ubat allergic ea

      Delete
  3. hi ☺
    I'm newbie and feel free to visit my page.
    hv a nice day..
    smartiesmoo.blogspot.kr

    ReplyDelete
  4. Kan tiqi, kebanyakan penyakit akan dikaitkan dengan isu syaitonnn, iblis dan segala sewaktu dengannya. Huu. Same goes to herpes zoster, orang duk assume (makcik2 yang kekampungan kut) suka menakut2kan mereka2 yang kena ni dengan cakap syaitan nak pedajal, boleh bawa maut. Padahal ya memang boleh bawa maut, tapi takdela sampai syaitooonnn punya angkara ke apa pun, it just that herpes zoster ni bukan je effect pada kulit tapi pada central nervous system juga. Which kalau biar or tak dirawat segera tu yang bahaya.

    Tapi tiqi pernah dengar tak orang cakap, kalau tak silap ika tengok kat tv kut yang rawat secara batin tu, they said that, penyakit ni ada kaitan dengan jin, jin syaitonn ni laa yang duk bawa penyakit kat manusia, dengan izin Allah juga katanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh herpes zoster ea.Haah betul la dia affect nerve.Kalau xsilap org kita panggil kayap kan. Mgkin dianggap buatan jin sbb pnyakit ni dermatomal distribution ( pelik + characteristic ) ,unilateral , n sakit dia cm terbakar.

      Ermm..cm sy ckp kita sbg muslim xnafikan ada syaitan.N mungkin skali jin sbbkan sstgh penyakit.N rawatan batin ada value dia trsendiri ( Al quran 2 sndiri syifa' kan )..

      Delete
  5. eee geli nya tgk kan... tiba2 rasa gatalll huhuhu

    ReplyDelete