" A year from now you may wish you had started today "

21 November 2015

Mereka Minta Kita Bagi

Pernah x time korang tgh sedap2 makan kt kedai makan,tiba2 dtg sorang mak cik or pak cik minta sedekah.Katanya diorg lapar.Pernah x time korang sedap2 tgk tv kt rumah dtg sape2 ketuk pintu minta bantuan demi anak dia yg sakit or sbb rumah terbakar dan sebagainya.Kalau xpernah mungkin korang ni jenis pelupa or taraf yg miskin jgk.Kalau ada semestinya korang yg taraf agak berkemampuan even xkaya.

Mmg aku ni bukan kaya pun,tp dlm poket ada la kalau nk bg seringgit dua.N dlm ramai2 yg peminta rezeki pernah 3 kali aku tolak yg aku akan ingat sampai bila2 ( byk kali je aku xbg,tp yg 3 ni aku slalu teringat n meninggalkan kesan yg mendalam ),



Kisah 1 ;

Masih baru kejadian ni dlm sthn lebih lalu.Ptg2 duk kt luar rumah main ngn anak saudara.Dtg seorang pak cik naik motor buruk masuk halaman rumah aku.Dia menghampiri aku cakap " Dik,nak beli ubat angin x.Pak cik jual Rm10 sebotol".

Aku tgk minyak angin yg dia bagi.Aku cakap dgn baik " Xpe la pak cik,terima kasih je la ea "

Dia balas lembut kt aku." Ye la adik,xpe kalau camtu." Dia senyum kt aku.Hidupkan engin motor dia dan berlalu cmtu je.

Aku masuk dlm rumah mama aku tanya siapa dtg so aku citer la.Mama aku tegur " Ki,kalau xnak beli minyak angin 2 pun at least bg la sedekah sikit kt dia "

Aku xtau nape aku jd menyesal n sedih gila time 2.Mgkin sbb aku yg rugi sgt2,dia dtg nak bg rezeki kt aku tp aku tolak.Lagi pula wajah pak cik 2 suka aku tgk dia,akhlak dia.Xde lansung perasaan kecewa kt wajah dia bila aku tolak ckp xnk beli ubat dia.

Kisah 2 ;

Aku baru keluar drpd bank CIMB Kota Bharu.Kt kaki lima ada sorg mak cik jual kerepek pisang,kuih sarang tebuan,kelepek dan sbgnya.Mak cik ni jual ngan jaja kt kaki lima cm2 ngn xde meja pn,juz jaja ke sana ke mariAku kesian so aku nak ler beli.

" Mok cik berapo hargo sebungkus ni" ( mak cik berapa aku sebungkus ni )

Mak cik jwb " 4 ya jah awe.Kalu awe amik 3 bungkus mok cik wi 11 ya jah ".( Rm4 sebungkus,kalau beli 3 bungkus juz rm11 ).

Aku tnya " Mok cik,kalu kure rm10 3 bungkus xleh ko " 

lebih kurang cmni la mak cik yg aku msdkan dia berniaga kt kaki lima
n dr satu tempat ke tempat yg lain
Mak cik ckp " Maaf awe,xleh la,mok cik pun duk jinjit hok ore jah ni " ( means xleh sbb bukan dia yg buat sendiri,juz tlg jual je )

So aku beli la 3 bungkus.Dlm keta aku tgk mak cik ni jinjit bungkusan2 kerepek ni ats kepala dia.Lintas jalan sorang2.Dlm hati bodohnya aku siap tawar lg,dh la dia juz tlg jual je.Pe salahnya aku bg lebih skit wt dia belanja.

Kisah 3 ;

Ni kisah dl lamo benor ni.Time aku umo 12 thn kot.Time 2 dlm jln jem kt bandar Kota Bharu.Abg aku driver kt tepi.Tiba2 sorg mak cik ketuk tingkap kereta belah aku.Abg aku buka tingkap ( kn ada butang semua tingkap kt belah driver ).

Mak cik bila tingkap bukak je dia ckp minta bantuan sikit.Nak buat mkn.

Aku tgk kt abg aku,abg aku ckp " Terima kasih jah mok cik deh " ( dia student time 2 mgkin duit xbyk kot )

Mak cik ni tgk aku,pegang bahu aku ( Ya mmg dia msukkan tgn dia dlm keta melalui tingkap )."Mak cik doakan adik jadi lawyer..jadi doktor...mak cik doakan adik jd lawyer ..jadi doktor deh..."

Aku xtau nape dia ckp cm2.Tapi dia duk ulang2 ayat yg sama.

Sampai la kereta dh nk gerak.


--------------------------------------------------------------------

Kita kena ingt,kalau kita xbg kita yg rugi sebenarnya.Kita bg 1 kt dia,Allah bg 10 balik kt kita.Atau Allah blh bg 100,700 pun.

Bentuk balasan Allah bukan smstinya berbentuk wang ringgit,tp kesihatan,kebahagiaan,korang lulus exam,ibu bapa korg sihat,dpt anak soleh,dpt anak sihat,dan smua la.

"Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah [166] adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha Mengetahui."Baqarah ayat 261


Share:

9 comments:

  1. Ermmmmm sedih lak baca yang last tuu...
    Moga kita sentiasa ringan untuk memberi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la..harap kita dpt sama2 memberi ringakan beban diorg

      Delete
  2. Seelok eloknya bagi jelah kan T_T Kita jugak untung. Lagipun kekadang tu rasa kesian sangat sangat,

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.kita kn jgk manfaat.bekal akhirat

      Delete
  3. klu kita ada lbih mmg ptut la kita tlog orng lain., =)

    ReplyDelete
  4. kenapa menyentuh hati sangat cerita ni T_T mormor takleh tengok pacik makcik yang tua-tua pun buat kerja lagi. rasa kesian sangat :'(

    ReplyDelete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  6. hey, where are u now adik? kita berdua main cak2 je kan. hehe..

    ReplyDelete