" A year from now you may wish you had started today "

15 November 2015

Skim Cepat Kaya

Ini cerita lama punya,tapi still nak post memandangkan aku xtau topik pe yg aku nak tulis .Maklumlah dah lama xbuat post baru.Bukan xnk , tp exam baru je habis.Tempoh exam punya lama 2 bulan mak oii..Tak xtermasuk prepare sebulan lebih sebelum tu.Penat benor,stress xpayah habaq la,tp itu la mental kena kuat kan.Kalau x camne nk keje nati.

Ok la berbalik kpd topik asal,ni cerita tahun lepas punya time aku balik kampung.Member aku Syamsul ajak lepak,cm biasa kt kedai roti tempayan.Sambil2 duk tunggu makanan,dia tanya aku xnak join bisnes emas ke.Aku kalau psl bisnes ni minat la jgk.

Aku ; Emas? Cuba ko cerita sikit.
Syamsul ; Ni bisnes baik punya.Kalau kau beli 100 gm emas bar,nt ko dpt 100 gm emas plus dpt duit bulanan lg.

Aku ; Eh camne 2,xpaham la aku.
Syamsul ; Camni,harga bar 100gm rm13000 utk ko beli emas,Semestinya ko akn dpt bar emas trsebut.Pada masa yg sama setiap bulan ko dpt duit rm2500.

Aku ; ( muka terkejut ) eh ya ke? Mudahnya camtu.Tapi duit bulanan rm2500 berapa bulan kita dpt? Lagi 1 emas kita cmne nk jual?
Syamsul ; Errr..aku xtau lak berapa bulan dpt.Aku dgr ni drpd Amir je dia yg cerita kt aku psl benda ni.Kalau dh nama emas mesti la kita dpt jual nt.Alaaa..ko ni join je la bila lg nk jd kaya.

Aku tau si Amir member kitaorg tuh bkn tokey jgk,join atas member jgk.So dia ajak Syamsul join sama.Syamsul lak ajak aku sbb katanya nak kongsi duit half-half utk beli bar 100 gm.

Malam berikutnya Amir join ikut sama.So kitaorg bertiga.Modal sama Amir pakai ko dapat emas bernilai rm13000 lagi dpt bulanan rm2500.Masa yg sama juga aku tanya soalan yg sama,berapa bulan dpt duit rm2500? Camne nk jual emas? Tapi jawapan aku terima xjelas,xmenjawab soalan.Lagipun mudah sgt nk jadi kaya,org keje degree kt kelantan ni punya susah nk dpt gaji rm2500 waa cakap lu...

Nak dipendekkan cerita aku tolak scara baik join benda ni.Syamsul join ngn member dia yg lain.Dan dgr kata juga dia terima duit bulanan selama dua bulan je.Pastu emas xdapat jual.Yang aku tau emas bar 2 xleh ko nk main jual kt kedai emas cmtu jgk,mudah ckp kena jual ngn org yg sama ( kena cr mangsa baru )...Haa...nampak x...

Bro,mana ada cara cepat nak kaya.Kalau cepat samada ko menipu or ko rompak bank.Lain cara xde melainkan kita kena kerja kuat.Mmg mentaliti org Melayu kita nk cpt kaya n senang,sampai mengetepikan logik or x cara 2.Aku bukan la pandai sgt,tp cm mama n abg aku ckp, kalau nak kaya n senang kena la mula dr bawah.Ok sekian.



Share:

2 comments:

  1. Sekarang nie memang ada macam macam jenis skim cepat kaya... Cara promosi pun macam macam. Last last tak seindah yang disangka.
    Tapi betul laa tuu.. Kalau nak hidup senang, lebih baik mula sendiri dari bawah.

    ReplyDelete
  2. macam2..orang memang suka NAK CEPAT KAYA..AKHIRNYA HANGUS

    ReplyDelete