" A year from now you may wish you had started today "

27 June 2016

Jom Jadi Macam..Mat Saleh

Apa punya tajuk la post ni kan.Nape nk jadi macam mat saleh lak? Dah xnk jadi melayu ke? Sbb melayu hidung penyet? Kulit gelap? Badan pendek? Alahaiii..bukan sbb 2..itu la org kita cpt sgt buat kesimpulan,dah la malas membaca ( kalau membaca asyik novel cinta dan komik je ) pastu komen sebelum siasat...

Apa yg nk kita ubah ialah drpd mind set melayu kpd mind set mat saleh.Mental diorg kuat,itu beza dgn orang kita.



Mrk bkn jenis yg suka bergantung dgn org lain,mrk independent , selagi boleh, mrk buat sendiri.Kita lain kan,selagi boleh selagi itu kita minta tlg org,minta org payungkan kita.Sampai bila mati pun mrk masih mengharapkan al-fatihah drpd org ramai utknya,ni bukan kata2 aku,ni kata2 Za'ba.

Mat Saleh survival skills diorg tinggi.Aku pernah jumpa mat saleh bawak backpack yg besar kt bandar Kota Bharu sorang2 dia tanpa kasut atau selipar ( ntah sape la yg pau ).Then dia pergi beli apam balik ( kelakar mat saleh mkn benda ni..) sbb lapar.Aku rasa dia sesat dan dlm keadaan susah cm2 dia nampak tenang. Agak2 korang boleh ke gi bandar kecik kt India sorang2? Gi Brunei or Indonesia yg bahasanya difahami sorang2 pn xbrani kan? Itu la bezanya kita ngn diorg.

Orang kita ni terlalu risau apa yg org kata ( lagi 1 penyakit org kita suka mengata,suka menghakimi ).Kita asyik fikir "eh,nanti apa org lain akan kata" atau pun ''alamak,benda aku buat ni xsama dgn kebiasaan,xboleh ni'' .Guys,ingt mulut org xkan kita boleh tutup,hati org xkn boleh kita puaskan.Hidup cuma skali dan pendek,nape nk bazirkan utk org len.

Tengok perempuan barat , diorg muda2 lg umur 20 an ,student,ramai je yg backpacking sorang2 kt asia ni,bukan shari dua,tp sampai berbulan2.Diorg mampu buat cm2 sbb diorg kluar drpd comfort zone diorg,travel,tgk surrounding baru,blajar berdikari,cmne nk deal bila sorang2.Bukan mcm kita , duk ngadap laptop berjam2,tak pun layan drama korea,or tgk drama melayu psl anak tan sri yg kena kahwin dgn gadis kampung.

Mat Saleh suka buat benda baru , mcm aku cakap td diorg bkn mcm kita duk comfort zone je,aslkan mkn kenyang,tido cukup,ada wifi kira dh ok la kan? Diorg tak,diorg kluar blaja dgn alam,blaja culture masyarakat lain.Ayat Quran suruh kita explore bumi tp mrk pula yg beramal , pelik kan? 

Ok guys,fikir2kan...







Share:

8 comments:

  1. yes yes I met a student, idk what country she is from. she is not asian for sure. she is western. she is alone all the time i met her and so independent. i swear. yknowww she can lives in our country and do everythg by herself. that is brave.

    ReplyDelete
    Replies
    1. she might be younger than u.once i met an english student stuck at putra bus terminal.She had been travelling south east asia for 3 weeks,and she had no money left..i was astonished by the fact she was 16 ( the same age as me at me at that time )!Travelling the world at such a young age while i was still lingering around with my family.lol

      Delete
  2. Haha kebiasaan dah orang melayu lebih memilih comfort zone dari mncuba benda2 baru. Itu pasal susah nak maju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la..dh terbiasa ngn suasana mungkin..xproduktif

      Delete
  3. This is so true! I have a few Mat Saleh friends back Australia...i just saw pictures of one of my ex classmate on instagram that she currently traveling in India and another friend of mine just landed in KL yesterday. Sometimes in the train if i happen to bump into any backpackers or tourist i try to talk to them and ask about their plans and places they had been to. Honestly, i really want to go backpacking but money and parent permission are my 2 big issues.

    ReplyDelete
  4. beastnyerrr tuu..
    salam..hai..SELAMAT HARI RAYA..
    yaya ada masa sikit ni..tu yang sempat BW kt blog blogger2 jap..heee
    apa khbar awk? =)

    ReplyDelete